Video future: zo trek je de aandacht van je doelgroep

Online video is booming! We kijken steeds meer online video en de impact van video’s op social media is groter dan de reclames die we op televisie zien. Bedrijven kunnen optimaal voordeel halen uit online video’s, zoals Instagram Stories en Facebook Live. Wel moet hierbij altijd rekening worden gehouden met de aandachtspanne van de kijkers. Deze wordt namelijk steeds korter.

Aandachtspanne van 12 seconden in 2000

In het jaar 2000 hadden we een gemiddelde aandachtspanne van 12 seconden. Dit lijkt heel erg kort, maar tel maar eens 12 seconden met de secondewijzer op je horloge mee. Dan zal je zien dat het best lastig is om zo lang naar een secondewijzer te kijken zonder afgeleid te raken. In het jaar 2000 moest er dus binnen de 12 seconden iets in een video gebeuren dat zo interessant was dat de kijker de aandacht op de video vast kon houden. Maar goed, dat was in het jaar 2000..

4 seconden verlies in 15 jaar tijd

We hebben een steeds drukker leven, we leven steeds meer online, we raken meer en meer gewend aan snelheid en we hebben te veel afleidingen om ons heen. Resultaat? In 2015 hadden we nog maar een gemiddelde aandachtspanne van 8 seconden. Dit betekent dat we maar liefst 4 seconden zijn verloren in 15 jaar tijd. Per 4 jaar zijn we bijna een hele seconde verloren. De aandachtspanne is dus afgenomen met maar liefst een derde en dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop we online video’s maken.

De goudvis ter vergelijking

Ken je die uitspraak, dat iemand een geheugen van een goudvis heeft? In de regel wordt daar natuurlijk mee bedoeld dat iemand een behoorlijk beroerd geheugen heeft, maar in feite is het helemaal zo erg nog niet als het tegen je gezegd wordt. Hett is namelijk zo dat de goudvis, dat eenvoudige diertje, ons heeft ingehaald als het gaat om de prestaties met betrekking tot de aandachtspanne. Waar wij mensen in 2015 nog maar een aandachtspanne van 8 seconden hadden, en nu in 2018 waarschijnlijk nog minder, heeft de goudvis namelijk een aandachtspanne van 9 seconden. Dat even ter vergelijking..

Wat betekent dit voor online video?

Nee, dit betekent niet dat je jouw online video beter aan een goudvis kunt laten zien dan aan je (toekomstige) klanten. Het betekent natuurlijk wel dat je nóg sneller moet zijn met het vastpakken van de aandacht van de kijker. Lukt dit namelijk niet binnen die 8 seconden, dan ben je de kijker kwijt. Deze krijg je ook met geen mogelijkheid meer terug. Tijd voor een uitgebreide voorstelronde heb je dus niet meer. Dat is bij lange na niet interessant genoeg.

Kom direct to the point

De enige echte gouden tip is wel: kom direct to the point in je online video. Start direct met het vermelden waar je video over gaat en zorg ervoor dat deze zin telt. ‘Make every second count’, zouden we eigenlijk willen zeggen. Vind je dit lastig en kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je online video’s? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder. Neem gerust eens contact met ons op.