Verdachte activiteit op je Pinterest account?

Pinterest wachtwoordDe afgelopen maanden ben ik regelmatig actief op Pinterest en deel daar foto’s van mijn blog en presentaties. Nu kreeg ik vandaag een e-mail van Pinterest dat er verdachte activiteiten zijn waargenomen op mijn Pinterest account. Vreemd, want ik heb niets bijzonders gedaan. Mocht je deze mail ook ontvangen, dan zijn dit de stappen die je moet doorlopen.

Verdachte activiteit waargenomen op je Pinterest-account

Ik ontving vandaag deze e-mail:

Hi, Leon
Er heeft mogelijk iemand ingelogd op je Pinterest-account zonder jouw toestemming. Wijzig je wachtwoord om je account veilig te stellen.

Iemand heeft zojuist ingelogd op je Pinterest-account vanuit Vietnam. We hebben je account op alleen-lezen gezet om je pins te beveiligen. Er kunnen geen wijzigingen worden aangebracht aan je pins of account totdat je je wachtwoord reset. Nadat je je wachtwoord hebt gewijzigd, wordt je account weer volledig functioneel.

Thanks,
The Pinterest Team

E-mail van pinbot Pinterest

Nu ontvang ik dagelijks e-mails met het bericht dat mijn bankrekening geblokkeerd is en dat ik een erfenis heb gekregen, maar deze mail van Pinterest kende ik niet. De afzender pinbot@pinterest.com was bij mij ook niet bekend.

Ik dus voor de zekerheid nog niet op de link geklikt, maar gewoon in Google Chrome naar Pinterest.com gegaan en ingelogd.

inloggen op PinterestEn inderdaad na het inloggen bleek de mail geen onzin te zijn.

Je account is in alleen-lezen-modus om je pins te beschermen tegen verdachte activiteitenPinterest profiel in alleen-lezen-modus

Kennelijk zet mijn profiel nu in alleen-lezen-modus. Dit is een veiligheidsinstelling van Pinterest om te voorkomen dat andere je wachtwoord gaan wijzigen, boards gaan verwijderen of pins gaan delen. Goed dat Pinterest deze veiligheidsinstelling heeft. Om je Pinterest profiel weer actief te kunnen gebruiken moet je je wachtwoord wijzigen. Dit doe je door in de bovenste balk op ‘reset je wachtwoord’ te drukken.

wachtwoord resetten pinterest

Hier vul je vervolgens je e-mail adres in met welke je je Pinterest account hebt geregistreerd. Pinterest zal je vervolgens een e-mail sturen met daarin een link en het verzoek om binnen 24 uur je wachtwoord te resetten. Als je op deze link klikt, dan zie je onderstaand venster.

vul je nieuwe wachtwoord in PinterestBedenk nu een nieuw wachtwoord en klik op verzenden. Je zult nu zien dat je wachtwoord wijzigen is geslaagd.

Pinterest wachtwoord resetten gelukt

Conclusie

Hoe het kan dat iemand uit Vietnam mijn account probeerde te kraken weet ik niet. Waarschijnlijk was het een spam-robot. De actie vervolgens van Pinterest is naar mijn mening prima, maar als ik bij iedere aanval mijn wachtwoord moet wijzigen en dit gebeurd iedere week, dan word ik daar niet vrolijk van.