Urenregistratie bijhouden vergroot je omzet!

Het starten van een eigen bedrijf is voor veel mensen een droom. In alle vrijheid doen waar je passie ligt en er vervolgens ook nog een geld voor krijgen. Het bijhouden van een urenregistratie schier er vaak bij in. Ook bij werknemers die consultancy verlenen is dit een heikel puntje. Door een goede urenregistratie bij te houden vergroot je echter wel je omzet!

Uren bijhouden

Om in Nederland te kunnen profiteren van allerlei belastingvoordelen moet je als zzp’er minimaal 1225 uur per jaar werken aan je bedrijf. Deze urenregistratie moet je bij een mogelijke controle direct kunnen overhandigen. Je kunt een schema van je uren op verschillende manieren bijhouden. Het meest makkelijke vinden wij het door gebruik te maken van betaalbare software.

Nu vraag je je wellicht af wat voor werkzaamheden je allemaal moet noteren in je urenregistratie. De Belastingdienst geeft aan dat alle uren voor je bedrijf ‘aannemelijk’ moeten zijn. Dat jij een dagje naar de Efteling bent geweest met familie, dan mag je deze 8 uren niet als brainstorm tijd rekenen. Het moet logisch en aannemelijk zijn. Onderstaande werkzaamheden mag je gewoon tellen als uren voor je bedrijf:

  • Werktijd voor klanten
  • Onderzoek doen voor een offerte
  • Marktonderzoek
  • Gesprekken met prospects en klanten
  • Brainstormsessies
  • Marketing werkzaamheden
  • Bijwerken van je boekhouding

Zoals je ziet tellen niet alleen declarabele uren meer in het urencriterium, ook uren die je niet kunt doorbelasten mag je noteren.

Vergroot je omzet

Wellicht denk je nu: hoe kan ik nu meer omzet genereren door mijn uren bij te houden? Wat wij bij veel ondernemers zien is dat zij niet goed bijhouden hoe lang zij voor een klant werken. Hierdoor verdwijnen er iedere week kwartiertjes aan niet-gedeclareerde tijd. Vaak werk je net iets langer voor een klant en vergeet je die extra tijd door te belasten als je aan het einde van de week de factuur maakt.

Ongemerkt verlies je zo een uurtje per week á € 75 x 52 weken = € 3900 omzet! Dat is een serieus bedrag aan verloren inkomsten. Ook veel werknemers die op locatie bij een klant werken noteren niet alle uren. Dit is natuurlijk erg klantvriendelijk, maar kost je wel veel geld. Je kunt beter strikter uren registeren en aan het einde van het jaar een goede doos wijn brengen. Dit is namelijk veel voordeliger.

Bij veel IT bedrijven is het besef van een juiste urenregistratie al doorgedrongen bij de consultants. Zij moeten voor 90 tot 95% van hun tijd declarabel zijn. Zo niet, dan verliezen ze een bonus.

Urenregistratie tools

Vanuit de Belastingdienst is er een eis dat je moet kunnen aantonen hoeveel uren je als zelfstandige werkt. Vanuit een BV zijn er geen regels. Er zijn echter geen verplichte tools die je moet gebruiken om je uren bij te houden. Je mag je uren zelfs iedere week op een bierviltje bijhouden. Dit is echter niet erg praktisch en ook niet overzichtelijk. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel betrouwbare opties gekomen.

Tal van bedrijven bieden urenregistratie softwareoplossingen aan. Veel van deze tools staan in de cloud. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn dat je je gegevens kwijt bent. Kijk online rond om te zien welke tool het beste bij jou past.