Wat heeft de toekomst in petto voor Sociale Media en welke rol speelt Cyber Security hierbij?

Sociale Media zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Naast het feit dat de consumenten volop gebruik maken van sociale media, zien ook steeds meer bedrijven dit als een uitstekende manier om reclame te maken voor hun producten. Door middel van influencers, blogs en vlogs worden veel producten verkocht.

Er zijn echter ook risico’s die komen kijken bij heb gebruik van social media. Het klikken op een verkeerde link op Facebook kan tot vervelende gevolgen leiden. Cyber security gaat een steeds belangrijkere rol spelen binnen organisaties. Wat zijn trends waarmee we rekening moeten houden?

1. Manier waarop we communiceren

Steeds meer advertenties, berichten en interfaces worden aangepast voor het gebruik via een mobiele telefoon. De nieuwste tools die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld Augmented Reality en Artificial Intelligence. Deze evoluties zorgen er tevens voor dat we steeds meer afscheid gaan nemen van de desktop in ons dagelijks gebruik.

Daarnaast gaat natuurlijk ook de manier waarop we communiceren veranderen. We zien tegenwoordig bijvoorbeeld dat het al mogelijk is om te telefoneren via een Apple Watch of andere Smart horloges. Dit zijn natuurlijk manieren waar de producenten op in willen spelen.

2. Privacy wordt steeds belangrijker

De focus ligt in deze tijd steeds meer op privacy. Niet alle data mag vrij gedeeld worden, iets waar ook sociale media bedrijven rekening mee moeten houden. Mensen willen niet dat persoonlijke data gedeeld wordt, maar ze willen juist wel gepersonaliseerde advertenties zien. Er zullen daarom compromissen gesloten moeten worden. De persoonlijke data en het gebruik van het internet is namelijk nodig om de gepersonaliseerde advertenties voor de gebruikers mogelijk te maken.

3. Verbeteren van de gebruikerservaring

Gebruikers hunkeren naar een gemakkelijke gebruikerservaring. Dit is dan ook een belangrijke focus voor de komende jaren. Zo zie je bijvoorbeeld nu al de gebruikerservaring die wordt geboden met een Google Chromecast. Deze kun je in vrijwel elke moderne televisie stoppen, waarna je vanaf je mobiele telefoon of tablet alles kunt afspelen. Bedrijven moeten zich dus gaan afvragen hoe zij sociale media nóg gemakkelijker en toegankelijker kunnen maken.

Bij het verbeteren van de gebruikerservaring gaat het niet alleen om gebruik, maar ook om het gemak van aankopen. Bedrijven zijn daarom fors aan het investeren om de aankoop zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hierbij spelen sociale media natuurlijk ook een rol. Door het wijdverbreide gebruik van sociale media onder jongeren is dit een van de belangrijkste aandachtsgebieden die gebruikt worden om de aankoop van producten van bedrijven zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Rol van cyber security bij deze ontwikkelingen?

Natuurlijk speelt ook cyber security een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Sociale Media kanalen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de privacy, de steeds meer geïntegreerde apps die er zijn en de data die verzameld wordt via deze apps.

1.Kies voor een VPN

Een VPN (https://nordvpn.com/nl/what-is-a-vpn/) wordt een steeds belangrijker wordend middel als we kijken naar de ontwikkeling van sociale media. Sociale media apps doen er namelijk alles aan om zoveel mogelijk gepersonaliseerde content voor jou beschikbaar te maken. Hierdoor moeten ze natuurlijk ontzettend veel gegevens over je verzamelen, zodat de content zo persoonlijk mogelijk gemaakt wordt. Het gebruik van een VPN is in dit soort gevallen zeker aan te raden. Deze zorgt er namelijk voor dat jouw data versleuteld wordt verzonden en ontvangen, waardoor het voor hackers moeilijker is om deze data te gebruiken.

Daarnaast doe je ook jouw privacy hiermee een groot plezier. Dit komt doordat jouw locatie verborgen wordt met een VPN. Hierdoor kunnen hackers niet achterhalen waar jij je bevindt en is het voor bedrijven niet langer mogelijk om advertenties te laten zien op basis  van jouw locatie.

2. Data van bedrijven

Ook data die bedrijven verzamelen zal steeds beter beveiligd moeten worden. Dit zijn namelijk interessante zaken voor hackers. Zij kunnen hierdoor in korte tijd veel verschillende gegevens over heel veel verschillende personen in handen krijgen. Worden deze op de juiste manier tegen hen gebruikt, dan kan dit de hackers veel geld opleveren. Daarom is het ook voor bedrijven belangrijk om veel aandacht te besteden aan cyber security.

3. Ontwikkeling bij hackers

Ook hackers blijven zich steeds beter ontwikkelen. Door de verregaande ontwikkelingen wat betreft sociale media, ontstaan er ook steeds meer manieren waarop hackers kunnen toeslaan. Misbruiken de hackers deze ontwikkelingen, dan kan dit veel gevaren opleveren voor zowel bedrijven als consumenten.

Zoals je leest zijn er dus veel ontwikkelingen die eraan komen op het gebied van sociale media. Het feit dat ook hackers zich blijven ontwikkelen, maakt dat Cyber Security dus ook op de lange termijn een rol gaat spelen bij zowel de consument als bij bedrijven om hackers buiten de deur te houden.