Tips om productiever te zijn op een gemiddelde werkdag

Ken je dat? Dat je de dag vol goede moed begint en je tegen de lunch ontdekt dat je eigenlijk vrij weinig hebt gedaan? Vervolgens ben je de hele middag druk om nog even snel de laatste deadlines te halen, terwijl je eigenlijk alle tijd had kunnen hebben. Zonde, want dit zorgt niet alleen voor onnodig veel stress, maar zal ook de kwaliteit niet ten goede komen.

Gelukkig kan het ook anders. 😀 Manieren waarop je de dag direct productief kunt beginnen en die energie ook vast kunt houden. Zo voorkom je uitstelgedrag, hou je meer tijd over en ervaar je minder stress op het werk. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar? Toch kan het jou met behulp van de volgende tips ook lukken.

Let op de werkomgeving

Hoe ziet jouw werkomgeving eruit? Een goede werkomgeving kan wonderen doen voor de productiviteit. Een slechte werkomgeving heeft echter het tegenovergestelde effect. Daarom worden hier verschillende eisen aan gesteld door de Arbodienst. Niet alleen om de productiviteit te verhogen, maar ook om lichamelijke ongemakken te voorkomen.

Werk je veel vanuit huis? Bijvoorbeeld omdat je zelfstandige bent? Dan is het goed om hier bij je thuiskantoor ook op te letten. Denk in eerste instantie aan goede verlichting. Werken in een donkere ruimte heeft een nadelig effect op het brein. Met behulp van inbouwspots zorg je ervoor dat de ruimte altijd goed verlicht is. Sluit deze eventueel aan op een dimmer, zodat je het licht naar wens kunt aanpassen. Daarnaast is het belangrijk dat er rust is in de ruimte. Ga dus niet met een laptop op schoot op de bank zitten, terwijl je gezinsleden door het huis lopen. Dat is vragen om uitstelgedrag en een slechte concentratie.

Door enkele aanpassingen te doen in de werkomgeving, kan je al heel veel betekenen voor de eigen productiviteit.

Maak een planning

Begin nooit lukraak met werken, maar neem even pas op de plaats voordat je begint. Begin met ordenen wat er die dag gedaan moet worden. Welke taken hebben prioriteit? Schrijf deze bovenaan jouw planner. Het is heel fijn om geordend te werken. Als je precies weet wat je moet doen. Zo voorkom je gehaast aan het einde van de dag. Je zou eventueel ook op tijd kunnen werken. Plan voor elke taak bijvoorbeeld een x-aantal minuten waarin deze voltooid moet worden. Wees wel realistisch. Op die manier daag je jezelf uit om op schema te lopen.

Gun jezelf een fijne pauze

Eet jij regelmatig snel een boterham aan je bureau? Dat lijkt misschien een goede keuze om je werk af te krijgen. Het tegendeel is echter waar. Je hersenen zijn simpelweg niet in staat om acht uur achtereen te focussen. Niet zonder pauze. Neem – hoe druk het ook is – daarom echt je rust. Die pauzes zijn er niet voor niets. Strek je benen, ga even naar buiten en nuttig een voedzame lunch. Je zult merken dat je daarna weer veel helderder kunt denken.