5 Essentiële tips voor goede werkrelaties

De productiviteit op de werkvloer gaat met sprongen omhoog wanneer de medewerkers zich vrolijk en gezond voelen. Een negatieve werkhouding van één collega heeft niet zelden een slechte uitwerking op anderen, en kan gemakkelijk tot een onaangename sfeer binnen de bedrijfsmuren zorgen. Als leidinggevende heb je er dus alle baat bij dat je werknemers goed in hun vel zitten en met het juiste humeur op het werk verschijnen. In dit artikel geven wij je 5 tips voor een goede werkrelatie!

Goede werkrelaties op de werkvloer

Het is voor iedere organisatie belangrijk om ervoor te zorgen dat de medewerkers de uren op het werk als positief ervaren. Er moet een goede sfeer hangen met positieve relaties. Uiteindelijk brengen de meeste mensen een aanzienlijk deel van de dag hier door. Een manager heeft natuurlijk niet alles in de hand, maar kan tot op zekere hoogte wel degelijk invloed uitoefenen op deze werkrelatie. Om de werknemers gezond en vrolijk te houden moet de aandacht dan ook eerst uitgaan naar de situatie en omstandigheden op de werkplek zelf. Hier volgen enkele tips.

1. Zorg voor goed meubilair

Om rug-, arm-, nek- en andere lichamelijke klachten te voorkomen, is hoogwaardig meubilair op de werkvloer van groot belang. Dit geldt niet alleen voor kantoorpersoneel, maar ook voor werknemers achter een lopende band, machine of paktafel. Er zijn diverse ergonomische bureau- en werkstoelen die de gezondheid van de medewerkers voorop stellen en bevorderen.

2. Motiveer waar mogelijk

Het feit of medewerkers gemotiveerd zijn of niet kan een groot verschil maken. Behalve dat dit effect heeft op hoe vrolijk men aan het werk gaat, zorgt een positieve motivatie tevens tot meer productie en een hogere kwaliteit van de werkzaamheden. Als mensen gemotiveerd zijn en de noodzaak van hun taken onderkennen, zullen zij bovendien meer bereid zijn tot het leveren van extra inspanningen en is er minder ziekteverzuim, minder personeelsverloop en minder behoefte aan begeleiding. Een relatiegeschenk versturen is een mooie manier om een medewerker te verrassen en de werkrelatie te versterken.

3. Ga uit van de capaciteiten van je medewerkers

De hoeveelheid plezier die men ervaart in zijn of haar werk staat of valt vaak met de mate waarin de kwaliteiten en vaardigheden van een werknemer worden benut en aangesproken. Een afdelingshoofd of leidinggevende die zich dit realiseert, merkt al snel dat deze aanpak een positieve uitwerking heeft op de arbeidssfeer. Het gevolg hiervan zal zijn dat de productiviteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van de medewerkers toenemen.

4. Neem je personeel serieus

Arbeids- en productieprocessen worden vaak bepaald door het management en/of de werkgever. Bij mindere resultaten of tegenvallende cijfers neemt men meestal eerst de productiviteit op de werkvloer onder de loep. De ideeën van de mensen op de vloer worden hierbij echter lang niet altijd meegenomen. En dat is jammer, want doordat deze medewerkers er het dichtst bij betrokken zijn kunnen zij over het algemeen goed inschatten hoe productieprocessen kunnen worden verbeterd.

5. Voldoende vrijheid werkt

Om je werknemers gezond en vrolijk te houden is ook vrijheid op de werkplek belangrijk. Een voorbeeld daarvan is het toestaan van five-minutepauses bij de koffieautomaat met meerdere collega’s en vrije communicatie. Doorgaans zullen de gesprekken alsnog werkgerelateerd zijn en leveren dergelijke vrije pauzes tegelijkertijd enthousiastere en vrolijkere medewerkers op.

Veel succes met het toepassen van deze tips op de werkvloer. Je zult merken dat hierdoor de werkrelatie verbeterd zal worden.