Telegram VS WhatsApp – De voor- en nadelen

Telegram Messenger is inmiddels de populairste Messenger app in de Nederlandse appstore van Apple. Dit heeft te maken met de overname van WhatsApp door Facebook afgelopen week. Velen maken zich zorgen over de privacy en stappen massaal over op alternatieven, zoals Telegram. Telegram Messenger is vorig jaar gelanceerd door de Rus Pavel Duroc, één van de oprichters van de Russische Facebookvariant VKontakte.

Telegram betrouwbaar?

Telegram Messenger lijkt in vele opzichten op WhatsApp, maar is de app ook echt veiliger? Laten we eens de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

WhatsApp VS Telegram

Qua design, functies en werking is Telegram Messenger vrijwel identiek aan WhatsApp en maakt Telegram net als WhatsApp gebruik van je telefoonnummer.

Zijn er dan verschillen?

Jazeker! Je kan naast berichten ook foto’s, video’s, documenten en locatiegegevens versturen. Telegram is advertentievrij, gratis en grotendeels open source. De dienst is zo ontwikkeld dat iedereen de API code van de app kan gebruiken om zelf toepassingen voor Telegram te maken. Tevens is er een webversie, waardoor je op je computer ook van de dienst gebruik kan maken. Een desktopclient is één van de meest gevraagde features door WhatsApp gebruikers.

Snelheid

Telegram zou veel sneller dan WhatsApp moeten zijn, omdat ze gebruik maken van servers over de hele wereld (net als Facebook en Twitter), welke ook bij jou in de buurt staan. Mediabestanden en berichten kunnen daardoor een stuk sneller verstuurd worden. Bovendien zit er geen limiet op de bestandsgrootte van de media die je verstuurt. Dit is een groot verschil in vergelijking met WhatsApp.

Privacybeleid van Telegram

Uit het privacybeleid van Telegram blijkt dat alle data versleuteld wordt verstuurd en niet bewaard wordt. Een andere mogelijkheid is dat je een geheime privé chat kunt starten. De berichten worden versleuteld dat ze alleen door jou en de ontvanger gelezen kunnen worden. Hierbij worden ook geen gegevens bewaard. Verder ontvang je een waarschuwing zodra de Telegram app vanaf een ander apparaat wordt geopend.

Conclusie

Telegram is volledig advertentie-vrij, gratis, betrouwbaar en snel. Echter lezen de russen wel mee en niet de Amerikanen.