Hoe zorg jij dat jij je taken aan het eind van de dag af hebt?

Tijdens de coronaperiode hebben veel mensen de overstap moeten maken naar meer thuiswerken. Voor de een was dit een zegen, voor de ander was dit een ware ramp. Het vergt namelijk een heel andere werkhouding wanneer je thuis aan de slag moet. Hier heb je niet de verplichting om 9 uur te beginnen of om na vijftien minuten pauze weer aan de slag te gaan.

Veel mensen ervaren de dag dan ook als heel sloom wanneer ze thuiswerken. Hoe kun je zorgen dat je ook thuis je werk kunt doen? Is het ook mogelijk om al je werk af te ronden in minder tijd dan je op kantoor deed? Wellicht dat de tips in dit artikel je op weg kunnen helpen.

Thuiswerken is ook werken

Vaak denken mensen dat wanneer ze thuis mogen werken, ze een soort vrije dag hebben. Dat is niet het geval. Thuiswerken is net zo goed werken als op kantoor werken. Zorg er daarom voor dat je vroeg opstaat zodat je vroeg aan je werk kunt beginnen. Als het werk dat je voor twaalf uur gedaan kunt hebben, is winst.

Worstel je al jaren met het vinden van een goede workflow? Dan is het tijd voor een cursus time management. Dit is de beste manier om te breken met je oude gewoontes. Tijdens deze cursus kun je kijken wat jij nodig hebt om productief te werken. Wellicht dat je planningen beter zouden kunnen, misschien stel je niet de juiste prioriteiten.

Is jouw planning realistisch?

Uitstellen is een van de grootste valkuilen van de werkende mens. De taken waar je het meest tegen opziet, schuif je zo lang mogelijk naar voren. Dat zorgt ervoor dat je heel veel stress opbouwt want je weet heus dat je je ooit op deze zware taak moet storten. Zorg er daarom voor dat jouw time management realistisch is. Bekijk al je taken eens rustig en bekijk dan welke taken meer tijd vergen dan andere. Maak vervolgens een planning waarbij je begint met de taken waar je het meest tegen opziet.

Heb je deze eenmaal klaar, dan zul je merken dat de spanning wegvalt, maar ook dat de rest van de taken vederlicht zullen aanvoelen. Zo kom je eenvoudig in je workflow en zul je energiek aan het werk gaan.

Zorg dat je vrije momenten inplant

Hard werken is iets anders dan productief zijn. Je kunt namelijk de hele dag bezig zijn en dan niets gedaan hebben. De kunst is echter om je taken effectief af te werken en daardoor tijd over te houden. Effectief werken, houdt ook in dat je uitgerust bent. Plan daarom ook vrije momenten in. Hou bijvoorbeeld de weekenden altijd vrij zodat je door de week weer vol energie aan het werk kunt gaan.