Succesvol onderhandelen: 6 gouden tips

Onderhandelen, ben jij er goed in? Ervaring in onderhandelen helpt je natuurlijk om meer resultaat uit het onderhandelen te krijgen, maar er zijn zeker ook tactieken en strategieën die je een duwtje in de juiste richting geven.

Zo word jij een topper in onderhandelen

Kan jij nog wel wat hulp gebruiken als het om onderhandelen gaat? Met deze tips word jij straks gevreesd in de wereld van onderhandelen.

1. Voorkom onzekerheid

Als er een leuk potje onderhandelen op je programma staat, neem dan de tijd om je voor te bereiden. Verzamel informatie, bepaal voor jezelf waar jij naartoe wilt en probeer in te schatten hoe de andere partij daartegenover zal staan. Dit voorkomt dat je tijdens het onderhandelen onzeker overkomt.

2. Plan A, B en C

Het kan nu eenmaal niet altijd gaan zoals jij het wilt, of zoals jij verwacht. Begin met plan A, maar zorg dat je minimaal een plan B en C achter de hand hebt. Als het dan niet verloopt zoals jij het van tevoren had ingeschat, dan kun je makkelijker overschakelen op een andere aanpak.

3. Bouw vertrouwen op

Zorg dat jij de gunfactor hebt, want dit zal je helpen tijdens het onderhandelen. Als het kan, bouw dan al van tevoren een vertrouwensband met de andere partij op. Begin het onderhandelen met een luchtig gesprek, pas je aan de persoon aan als het om gedrag gaat en gebruik ook zeker wat humor.

4. Wederzijds gunnen

Bij onderhandelen draait het natuurlijk om winnen. Je wilt er iets uithalen voor jezelf. Vergeet niet dat de tegenpartij deze gedachte ook heeft. Beide partijen willen er iets positiefs uithalen. Als jij de ander niets gunt, dan zal dit andersom niet anders zijn.

5. Controleer je emoties

Natuurlijk heb je emoties, zeker ook bij het onderhandelen. Het nadeel van emoties is wel dat deze zwakten tonen aan de andere partij, en dit kan vervelend voor je uitpakken. Probeer je emoties daarom zoveel mogelijk onder controle te houden.

6. Neem alles mee in de onderhandelingen

Als je onderhandelt, doe dit dan over het complete plaatje. Onderhandel over levertermijnen, prijzen, kwaliteit, garanties en bijvoorbeeld risico’s. Hoe meer je meeneemt in de onderhandelingen, hoe meer je eruit kunt halen.