Snel je LinkedIn profiel optimaliseren: 12 tips!

Het is belangrijk om regelmatig je LinkedIn profiel te optimaliseren. Hiermee laat je zien dat je actief met je profiel bezig bent, dat je je netwerk serieus neemt en waarde hecht aan wat je doet. Het verhoogt de betrokkenheid, wat belangrijk is op LinkedIn. Met een paar eenvoudige stappen kun je je LinkedIn profiel optimaliseren. Dit hoeft je zeker niet veel tijd te kosten, zeker niet als je het regelmatig bijhoudt.

LinkedIn profiel optimaliseren tip

Je wilt je LinkedIn profiel compleet en actueel houden. Hier hoef je zeker niet veel tijd in te investeren. Het belangrijkst is dat je ervoor zorgt dat je profiel helemaal ingevuld is. Vervolgens is het een kwestie van bijhouden. Wij geven je 12 tips om makkelijk je LinkedIn profiel te optimaliseren.

Handige tip: Wil je samen met ons aan de slag met je LinkedIn profiel? Volg dan een LinkedIn training of bekijk eerst onze gratis LinkedIn training

1. Zorg voor een professionele profielfoto

Je profielfoto is het eerste dat mensen zien wanneer ze je LinkedIn profiel bezoeken. Zorg ervoor dat je een duidelijke, professionele foto gebruikt waarop je er representatief uitziet. Vermijd vakantiefoto’s of selfies, en plaats ook geen foto’s waarop ook anderen te zien zijn.

2. Schrijf een pakkende headline

Je headline is het stuk tekst onder je naam op LinkedIn. Gebruik het om in enkele woorden te beschrijven wie je bent en wat je doet. Een pakkende headline kan de aandacht van potentiële connecties trekken. Het is goed om hier wat extra aandacht aan te besteden.

3. Schrijf een boeiende samenvatting

De samenvatting is de plek waar je jezelf kunt presenteren en je professionele doelen kunt delen. Geef een overzicht van je ervaring, vaardigheden en wat je te bieden hebt. Wees beknopt maar overtuigend. Dit is het deel van je profiel waarop je jezelf echt neer kunt zetten als de expert, dus besteed er voldoende aandacht aan.

4. Vul je werkervaring in

Zorg ervoor dat je al je relevante werkervaring vermeldt, inclusief functietitels, datums en een beschrijving van je verantwoordelijkheden en prestaties. Gebruik actiegerichte taal en benadruk je prestaties. Doe je nieuwe werkervaring op? Voeg dit dan direct toe aan je LinkedIn profiel.

5. Voeg vaardigheden toe

LinkedIn stelt je in staat om maximaal 50 vaardigheden toe te voegen aan je profiel. Kies vaardigheden die relevant zijn voor je carrière en expertise. Dit maakt het voor anderen gemakkelijker om je te vinden en onderscheidt je als professional. Het is belangrijk om het wel eerlijk te houden. Voeg geen vaardigheden toe die je in de praktijk niet of nauwelijks bezit.

6. Vraag om aanbevelingen

Aanbevelingen van collega’s en supervisors kunnen je geloofwaardigheid versterken. Vraag mensen met wie je hebt samengewerkt om een aanbeveling voor je te schrijven. Ook hier geldt dat het heel belangrijk is dat de aanbevelingen oprecht en eerlijk zijn.

7. Publiceer regelmatig inhoud

Deel relevante artikelen, updates en gedachten over onderwerpen in je vakgebied. Door actief te zijn op LinkedIn kun je jezelf positioneren als een expert in je vakgebied en je netwerk vergroten. Door regelmatig updates te plaatsen, houd je je netwerk betrokken.

8. Volg bedrijven en brancheleiders

Volg bedrijven waarin je geïnteresseerd bent en brancheleiders die je bewondert. Dit houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en helpt je om je netwerk verder uit te breiden.

9. Pas je URL aan

LinkedIn genereert automatisch een URL voor je profiel, maar je kunt deze aanpassen. Kies een URL die je naam bevat, zodat je profiel gemakkelijker te vinden is. Het aanpassen van de URL is een eenvoudige en snelle manier om je LinkedIn profiel te optimaliseren, maar wordt toch vaak vergeten.

10. Wees actief in groepen

Word lid van LinkedIn groepen die relevant zijn voor je vakgebied en neem deel aan discussies. Dit vergroot je zichtbaarheid en helpt je om waardevolle connecties te maken. Het is een goede manier om je kennis te delen én om nieuwe kennis op te doen.

11. Houd je profiel up to date

Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel altijd up to date is, vooral als er veranderingen zijn in je werkervaring, vaardigheden of contactgegevens. Verandert er iets? Werk dit dan direct bij in je LinkedIn profiel.

12. Stel contactvoorkeuren in

Bepaal wie je profiel kan bekijken en contact met je kan opnemen. Dit geeft je controle over je privacy op LinkedIn. Het ontvangen van talloze berichten kost veel tijd en levert je weinig op als de connectie niet waardevol is. Stel dus in wie wel en niet contact kan opnemen met jou om tijd te besparen.

Haal meer uit je LinkedIn profiel

Het regelmatig bijwerken van je LinkedIn profiel is belangrijk, zowel voor jou als voor het netwerk waar je bij betrokken bent. Je wilt er zeker van zijn dat jouw profiel altijd compleet, actueel en actief is. Bovenstaande tips helpen je hier zeker bij. Wil jij meer uit je LinkedIn profiel of LinkedIn activiteiten halen? Volg dan eens een LinkedIn training bij ons.