Snap jij deze crisis nog?

Tsja, ik zou je nu fijne Paasdagen kunnen wensen, maar voor veel ondernemers is het fijne er wel af door deze crisis. Veel van onze klanten zijn dicht, anderen missen veel inkomsten, de meesten ontslaan personeel en voor sommigen komt het faillissement nu heel dichtbij. Ook hier zijn veel trainingen uitgesteld, maar we werken gewoon door. In welke achtbaan zijn we terecht gekomen, voor hoe lang en mogen we er nog wel uit?

Vorige maand heb ik de website Coronaschadezzp.nl gelanceerd. Tientallen ondernemers hebben hierop hun schade al gemeld. Het is een site zonder verdienmodel en puur om inzicht te krijgen in een deel van de schade onder zzp’ers. Deel gerust (anoniem) jouw schade.

Enkele weken geleden hadden we ons deze situatie echt niet kunnen voorstellen. Ik zat vorige maand nog bij een restaurant een training te geven. We zagen de beelden uit China en later uit Italië. Toen dachten we nog: “Nou, zo ver komt het hier niet” en “De overheid kan toch niet…
En kijk nu. In nog geen 3 weken tijd ligt het land stil en zitten we gevangen in onze huizen.

Snap jij het nog?

Ben jij net als ik een beetje de draad kwijt wat en wie je nog moet geloven? Er zijn zoveel theorieën… Moet je de politiek (die herkiesbaar wil worden) geloven, de media (die draaien op sensatie en amper rationeel nadenken), de ‘virologen’ (die maar al te graag op tv komen)? Is het een vooropgezet plan door de VS (of China) en gaat Bill Gates straks veel verdienen aan het vaccin? Wat is de rol van 5G? Is dit hét moment van de overheden om al onze privacy af te pakken? Accepteren we een politiestaat? Doen ze het in Zweden niet veel beter? Hoe erg is het virus nu werkelijk? Is de WHO wel eerlijk? Is een lockdown te rechtvaardigen? Waarom draaide het RIVM binnen 2 dagen 180 graden rondom het sluiten van de scholen? De overheid is nu wel mooi af van de gele hesjes, boze boeren en klimaatactivisten. Enz…

Dit zijn vragen die mij bezighouden, en jou vast ook. Je hebt vast een mening hierover die anders is dan die van de gehypnotiseerde massa. Als ondernemer ben je wakker, je leest tussen de regels door, ziet verbanden, maar je moet wel heel stevig in je schoenen staan om je mening openbaar te delen. De stempel ‘bejaarden-moordenaar‘ staat al snel boven je hoofd en een shit-load aan Twitter-trollen maakt je met de grond gelijk. Ik laat mijn mening daarom maar in het midden, maar door dit met je te delen steek ik mijn hoofd al boven het maaiveld uit.

Albert Einstein zei ooit: “Blind vertrouwen in de autoriteit is de ergste vijand van de waarheid.”

Natuurlijk is iedere dode erg, maar tegen welke prijs? Wat is de prijs van armoede die nu ontstaat? Wie gaat al dat gratis geld straks terugbetalen? (spoiler: jij en ik) Hoe lang gaan ondernemers dit nog volhouden? Wanneer gaan er protesten en opstanden komen? Ik verwacht binnenkort…

Verschuiving naar online

Deze situatie heeft ook bijzondere kanten. Eén ervan is dat iedereen opeens webinars kan volgen en geven. Complete workshops en trainingen worden online gegeven. Fysiek afspreken hoeft opeens niet meer. Ook ik ben al mijn trainingen online aan het opnemen en klaar aan het maken voor de verkoop. Binnenkort verschijnen die op mijn online platform Skillba.com.

Stel dat deze situatie nog maanden gaat duren; wat voor een impact gaat dit dan hebben op je bedrijf? Ik snap dat niet iedereen online iets kan doen of kan thuiswerken, maar nu is het moment om creatief te zijn. Misschien moet je toch die webshop maar lanceren of DIY pakketjes gaan verkopen. Deze crisis geeft ook weer volop kansen.

Gordel omhouden

Ik wens je veel sterkte komende weken, want het gaat zwaar worden. We zijn nog lang niet uit deze achtbaan. De grote economische klappen moeten nog gaan komen.

Op een goede gezondheid.
Het TTM team