Review: app’s voor de Tweede Kamer verkiezingen ’12

De verkiezingsstrijd voor de Tweede Kamer verkiezingen is vorige week officieel losgebarsten. Alle partijen zijn hard bezig om de zwevende kiezer aan hun partij te binden. Dit is echter geen makkelijke taak, want de kiezer wordt overspoeld met poll’s, debatten, advertenties en meningen van vrienden.
stemmen tweede kamer verkiezingen 2012

Op welke partij ga je stemmen?

Om een goede keuze te maken voor een politieke partij kun je natuurlijk alle partijprogramma’s gaan lezen, maar vaak heb je daar de tijd niet voor. Gelukkig zijn er de websites: StemWijzer.nl en Kieskompas.nl waar je vanaf achter je pc een op maat stemadvies krijgt.

App’s om een politieke partij te kiezen

Omdat steeds meer mensen veel, zo niet alles, op hun smartphone doen, zijn er ook een aantal app’s de downloaden om een politieke keuze te maken. Er zijn in de IOS Store en Android Marketplace diverse app’s te vinden. Ik test hieronder een aantal voor Android toestellen.

– StemApp 2012

Deze app is niet echt gemakkelijk in het gebruik. Je krijgt per politieke partij een aantal vragen en vervolgens moet je aangeven of je het eens of oneens bent. De vragen zijn echter erg feitelijk en je kunt er dus niet echt een mening over hebben. De navigatie binnen de app is vrij simpel, maar ik denk niet dat deze app een goed stemadvies geeft.

Cijfer: 5
Beschikbaar: iPhone & Android
Kosten: Gratis of € 0,78 (IOS) – Gratis of € 0,50 (Android)

– Verkiezingen 2012-App

Verkiezingen 2012-app 2012

Na het succes van de Social Memory Game hebben de maker van Victor Mundi een nieuwe app gelanceerd: Verkiezingen 2012-App. Deze app test je politieke kennis op een aantal vlakken. Zo komen er vragen langs over de historie, kandidaten en standpunten van politieke partijen. De app is gemakkelijk te navigeren en de vormgeving is erg goed gedaan. Ook is het mogelijk om je score te delen via je sociale media, wat de promotie van de app ten goede komt.

Cijfer: 8
Beschikbaar: iPhone & Android (verwacht binnen enkele dagen)
Kosten: Gratis

– StemWijzer

StemWijzer app 2012

De stemadvies site met de hoogste naamsbekendheid in Nederland is toch wel de Stemwijzer. Dit jaar hebben zij een app gelanceerd en ik moet zeggen, die ziet er erg goed uit. Door middel van het beantwoorden van 30 vragen krijg je een duidelijk stemadvies. De app ziet er rustig en professioneel uit en de vragen zijn duidelijk geformuleerd. Wat deze app nog wel mist zijn de sociale deel knoppen. Het zou toch niet moeilijk moeten zijn om met één druk op de knop het stemadvies te delen via Twitter en Facebook? Idee voor de volgende update.

Cijfer: 9
Beschikbaar: iPhone & Android
Kosten: Gratis

– StemWijs

StemWijs App

 

Van wie de StemWijs app precies is en waarom hij gemaakt is, blijft een beetje duister. Mijn eerste indruk van de app is niet heel goed. De vormgeving is er amateuristische en ook de wisselende achtergrond maakt de app niet professioneler. Het aantal vragen is ook fors meer dan bij de Stemwijzer. Dit maal moet je 46 vragen beantwoorden. De app is alleen beschikbaar voor Android.

Cijfer: 5
Beschikbaar: Android
Kosten: Gratis

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden, collega’s ect!