De oude vertrouwde Facebook hoax is er weer!

Facebook is natuurlijk dé plek waar alle belangrijke nieuwtjes het eerst verschijnen en als een lopend vuurtje over de hele wereld worden uitgerold. In veel gevallen is dit heel goed, vooral omdat het ons scherp en up to date houdt. In andere gevallen is het eerder vervelend en zaait het veel onrust om iets dat niet waar is. We hebben het over de welbekende hoax.

De hoax die steeds weer terugkeert

Zes jaar geleden kregen we voor het eerst te maken met de meest bekende hoax van Facebook. We hebben het dan over het bericht dat je moet posten om te voorkomen dat Facebook gebruik gaat maken van je foto’s of je berichten die je hebt verwijderd openbaart. Nu, zes jaar later, is deze hoax terug, en hoe! We zien dat de tekst flink is uitgebreid en dat er zelfs een wet in vermeld wordt. Misschien herken je het volgende bericht:

“Een goed advies van een jurist: Alles wat je ooit gepost hebt wordt vanaf morgen openbaar. Zelfs berichten die zijn verwijderd of de foto’s die niet toegestaan zijn. Het kost niets voor het eenvoudig kopiëren en plakken, beter veilig dan spijtig. Ik geef Facebook of alle andere entiteiten die banden hebben met Facebook geen toestemming voor het gebruik van mijn foto’s, informatie of berichten, zowel verleden als in de toekomst. Met deze status verklaar ik aan Facebook dat het strikt verboden is te onthullen, kopiëren, distribueren of om stappen te ondernemen tegen mij op basis van dit profiel en/of de inhoud ervan. De inhoud van dit profiel is privé met vertrouwelijke informatie. De schending van de privacy kan worden gestraft door de wet (UCC 1-308-1 1 308-103 en het statuut van Rome).”

Veel mensen geloven er heilig in

Bovenstaand bericht wordt, in deze versie of een iets afwijkende versie, duizenden keren per dag gedeeld in Nederland. Jawel, alleen in Nederland! De hoax is nu veel geloofwaardiger voor velen, vooral door de vermelding van de wet. Velen geloven heilig dat het bericht waar is en delen het soms zelfs meerdere keren om maar te voorkomen dat hun gegevens openbaar worden gemaakt. Mocht jij erin geloven, dan kunnen we je enigszins geruststellen. Het is echt een hoax. Toch moeten we ook iets anders benadrukken. Het is namelijk zo dat Facebook nu eenmaal een sociaal medium is waarop er eigenlijk geen gevoel van privacy bestaat. Alles wat je op Facebook plaatst kent geen privacy, ook niet als je het afgeschermd plaatst. Dit betekent dat Facebook ermee mag doen wat Facebook ermee wil doen en dit kan je niet met een dergelijke post tegenhouden.

Anderen zien er de lol van in

Mensen die wel direct begrepen dat het wederom om een hoax gaat hebben direct een mooie tekst in elkaar gedraaid als antwoord op de eerder vermelde post. Het gaat om de volgende post, of in een iets afwijkende vorm, die je misschien ook al voorbij hebt zien komen:

“Hierbij geef ik toestemming aan de AIVD, de politie, het Ministerie van Justitie, de NSA, de FBI and CIA, de Zwitserse Garde, de Priorij van Sion, de inwoners van Midden Aarde, Agenten Mulder en Scully, ALLE Storm Troopers en Darth Vader, S.H.I.E.L.D, The Avengers, de Illuminati, Men in Black, James Bond (007), X-Men, de Ghost Busters, Gandalf, Superman, de Kerstman en ook Sinterklaas, de Paashaas, de Vrijmetselaarij, het vliegende Spaghetti Monster, de Tandenfee, Black Sabbath, Voltron, Dr. Who, Reilly Ace of Spies, MI6, MI5, Martin Vrijland, James Garner, Angela Lansbury, de WWF, de EPA, Magnum P.I., He-Man, Steven Seagal, Batman, Cheech & Chong, Neo, Blade, Gargamel en de smurfen, Studio 100/K3 en iedereen die dat maar wil om alles wat ik publiceer en bekijk op Facebook te onderwerpen aan onderzoek en op te slaan in welke vorm dan ook voor later gebruik. Ik ben er met mijn volle verstand van bewust dat mijn privacy heeft opgehouden te bestaan op het moment dat ik een profiel op Facebook heb aangemaakt. Ik weet dat alles wat ik plaats kan worden gejat, gebruikt, gekopieerd, ik er nog eens in getagged kan worden ook. Als ik niet wil dat anderen er gebruik van maken, dan zal ik het niet plaatsen.”

Ondernemers zien een hoax als een kans

Er zijn ondernemers die hebben opgemerkt dat de hoax extreem veel gedeeld wordt. Dit brengt mensen op ideeen! Er zijn al meerdere internationale ondernemingen die zelf ook een hoax verzonnen hebben en gepost hebben in de hoop dat deze net zo snel de wereld rond gaat. Is dit nu verstandig? Er zitten eigenlijk twee kanten aan het verhaal. Het kan heel goed zijn, want als de hoax veel wordt gedeeld dan levert dit je in elk geval veel naamsbekendheid op. Het nadeel is wel dat het verkeerd kan vallen wanneer men erachter komt dat het om een hoax gaat, waardoor je onderneming in een verkeerd daglicht komt te staan.

Beter gewoon goede posts

Het is beter om geen risico’s te nemen en gewoon te kiezen voor een sterke en goede post die ook volledig waar is. Hoe je dit doet? Tijdens onze Facebook training leer jij alles wat je nodig hebt om succesvol te worden op Facebook.