Ondernemer en een zakelijke hypotheek afsluiten: hoe zit dit?

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om rendement te maken. Investeren kan op verschillende manieren en met wisselende rendementen. Vastgoed is de laatste jaren voor ondernemers steeds interessanter geworden. Maar hoe zit het precies met het afsluiten van een zakelijke hypotheek?

Investeren in vastgoed kan in principe op twee verschillende manieren gebeuren. Je kan er namelijk voor kiezen om als privé persoon te investeren in vastgoed, maar ook zakelijk vastgoed aanschaffen behoort tot de mogelijkheden. In beide gevallen spreekt het voor zich dat er rekening zal moeten worden gehouden met een aantal voorwaarden en eisen. Overweeg jij ook om met jouw bedrijf een zakelijke hypotheek af te sluiten? Dan doe je er absoluut goed aan om even rekening te houden met de aangehaalde informatie hier op deze pagina.

Wanneer kiezen voor het afsluiten van een bedrijfshypotheek?

Net zoals voor een gewone hypotheek geldt is het zo dat ook een bedrijfshypotheek uitsluitend kan worden afgesloten voor een investering in vastgoed. Dit gezegd zijnde kan het hierbij wel gaan om verschillende soorten vastgoed. Denk hierbij onder meer aan:

  1. Een kantoorgebouw waar je als bedrijf je kantoren in gaat plaatsen;
  2. Een beleggingspand welke een extra bron van inkomsten moet gaan vormen;
  3. Een kijkwoning om als bouwbedrijf je project(en) in de kijker mee te zetten;

Uiteraard zijn bovenstaande opties slechts het topje van de ijsberg. In de praktijk is met name een bedrijfshypotheek bij New10 afsluiten dan ook voor nog heel wat andere projecten eveneens mogelijk. Feit is en blijft echter dat het een investering in vastgoed moet betreffen. Wil je graag op een andere manier investeren met je bedrijf? In dat geval zijn er wel andere zakelijke leningen op de markt terug te vinden die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

Hoeveel kan je lenen voor jouw investering in vastgoed?

Met behulp van een hypotheek bedrijfspand investeren in vastgoed is dus perfect mogelijk. Belangrijk is wel om stil te blijven staan bij de voorwaarden die daaraan verbonden kunnen zijn. In eerste instantie moet er bijvoorbeeld grondig worden onderzocht hoeveel je precies kan lenen voor je investering in bedrijfsvastgoed. Dit wordt bepaald door de volgende zaken:

  1. Het bedrijfsresultaat van je onderneming (van de voorbije jaren);
  2. De eventuele reeds lopende schulden en de manier waarop deze worden afgelost;
  3. De vooruitzichten voor je bedrijf en de sector waarin ze actief is;

Ook de aard van het vastgoed kan bepalend zijn voor de kredietvoorwaarden waar je rekening mee zal moeten houden. Niet zelden is het zo dat er bijvoorbeeld meer kan worden geleend voor een eigendom welke meteen extra inkomsten zal weten te genereren. Is er geen sprake van een extra financieel voordeel op korte termijn? In dat geval is het mogelijk dat de kredietverstrekker een bepaalde zekerheid zal willen inbouwen. In ieder geval, goed je kredietdossier voorbereiden is een echte must voor het afsluiten van een zakelijke hypotheek.