7 manieren waardoor je beter voor de camera staat

Voor de camera staan is voor veel mensen toch wel een ‘dingetje’. In deze tijd zijn we wel al meer gewend om voor de camera te staan dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. We maken meer selfies en we houden ons ook steeds meer met video bezig, bijvoorbeeld voor Instagram Stories. Toch blijft het voor velen erg lastig om voor de camera te staan om een zakelijke video op te nemen.

Zo sta ook jij beter voor de camera

Het is niet makkelijk om goed en zelfverzekerd voor de camera te staan. Oefenen is erg belangrijk. Dit geldt voor heel veel mensen, want als het om de camera gaat zijn er maar weinig natuurtalenten. Dat geeft ook helemaal niet, maar het is wel belangrijk dat je professioneel overkomt op je zakelijke video’s. Wij geven je graag 7 tips die je helpen om beter voor de camera te staan.

1. Oefen veel

Het is helaas geen kwestie van een keertje oefenen tot je zelfverzekerd en professioneel voor de camera staat. Er gaat aardig wat oefening aan vooraf. Dit hoeft niet meteen voor de camera, maar start met een spiegel. Zo kun je zien hoe je houding is, hoe je beweegt en hoe jij overkomt.

Presentatie voor de camera oefenen in de spiegel

2. Bekritiseer jezelf

Voor de spiegel oefenen is goed, maar uiteindelijk moet je ook gaan oefenen op beeld. Op de camera is het toch weer allemaal net even anders. Je kunt namelijk niet bijstellen als alles opgenomen wordt. Neem de zakelijke video op en bekritiseer jezelf. Noteer alles wat je (nog) niet bevalt en ga hier verder mee oefenen. Zo word je je bewust van je hele doen en laten voor de camera.

3. Heb vertrouwen in je onderwerp

Als we jou vragen om spontaan vijf minuten te vertellen over bruine beren, dan is de kans groot dat je nog geen dertig seconden vol kunt praten. Waarom niet? Omdat jouw kennis daar niet ligt. Je kunt niet spreken vanuit je eigen ervaringen en expertise, tenzij je veel van bruine beren weet natuurlijk!

Wat we bedoelen te zeggen is, zorg ervoor dat je uit je eigen expertise en ervaringen kunt vertellen door optimaal vertrouwd te raken met het onderwerp. Leer alles wat er te leren valt en je komt nooit ineens zonder woorden te zitten. Zo kom je direct een stuk zelfverzekerder over op de camera.

4. Leer spontaan te vertellen

Goed, je hebt alles wat er te weten valt over een onderwerp uit je hoofd geleerd. Nu ben je er klaar voor, of niet? Niet helemaal. Grote kans dat je de tekst opzegt alsof je de encyclopedie aan het voorlezen bent. Het is eerder de bedoeling dat je het vertelt zoals je dit tegen een dierbare zou doen: comfortabel en makkelijk. Dit kun je leren, maar ook hier geldt dat je veel moet oefenen. Leer jezelf aan hoe je kennis vertellend en spontaan overbrengt.

5. Wen aan je eigen stemgeluid

Je moet iedere video terugkijken om te checken of alles in orde is voordat je de video de wereld instuurt. Dit betekent dat je naar je eigen stemgeluid moet kunnen luisteren en veel mensen vinden dit erg ongemakkelijk. Er worden dan ook aardig wat video’s ‘afgekeurd’ omdat iets raar klinkt.

Dit heeft te maken met het feit dat je eigen stem altijd vreemd in de oren klinkt. Het klinkt voor een ander waarschijnlijk helemaal niet zo raar. Neem eens wat korte video’s voor jezelf op en wen aan je eigen stemgeluid. Dit maakt alles een stuk makkelijker.

6. Zorg voor de juiste omgeving

Het is belangrijk om de omgeving waarin je de video maakt aan te passen aan de video, maar ook aan wat jij nodig hebt. Waar voel jij je het meest comfortabel? Waar voorkom je dat er zomaar mensen door het beeld heen lopen of dat mensen geluid produceren dat op de video te horen is? Dit zijn allemaal factoren om over na te denken.

7. Vraag anderen om feedback

Zelf ben je vaak al behoorlijk kritisch als het gaat om je eigen video’s. Sommigen zijn zelfs té kritisch, en dat is zeker niet nodig. Denk eraan dat anderen vaak andere dingen zien dan jij zelf. Het is daarom goed om feedback te vragen aan mensen die je vertrouwt. Zij zullen eerlijk tegen je zijn en je helpen je zakelijke video’s verder te optimaliseren.

Wij helpen je natuurlijk ook graag

Wil jij je zakelijke video’s verbeteren, of wil je met zakelijk videomateriaal aan de slag maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Dan kunnen wij je helpen. Natuurlijk kunnen wij ook de opnames voor je regelen als je dat graag wilt. Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.