Maak jij op Facebook gebruik van de clickbait?

Clickbait, veel ondernemers maken er wel eens gebruik van. Ook op Facebook komen we het regelmatig tegen. Het kan veel inkomsten opleveren, maar aan de andere kant kan het mensen ook irriteren.

Wat is clickbait precies?

Voor wie niet precies weet wat clickbait is leggen we het natuurlijk even kort uit. Clickbait is vrij vertaald ‘klik-aas’. Het werkt heel eenvoudig. Je plaatst een link op Facebook en je zorgt ervoor dat er iets staat dat mensen aantrekt om de link aan te klikken. Zo kan er staan: ‘Kijk nu wat er gebeurt als de vrouw het doek weghaalt.’ Of bijvoorbeeld: ‘Je gelooft nooit wat deze man doet nadat hij omver geduwd wordt.’

Inkomsten van clickbait

Het gebeurt heel vaak dat de getoonde regels eigenlijk helemaal niets met het artikel achter de link te maken hebben. Het gaat erom dat er iets staat dat mensen zo nieuwsgierig maakt dat zij de link aanklikken. Als zij er dan achter komen dat ze ‘gelokt’ zijn naar iets dat hen helemaal niet interesseert, dan maakt dat eigenlijk niet meer uit. De klik heeft al inkomsten opgeleverd.

De koppen van clickbait herkennen

Facebook wil dat mensen de mogelijkheid krijgen om clickbait te blokkeren, maar dit kan alleen als Facebook kan vaststellen of het daadwerkelijk om clickbait gaat. Dit wil facebook gaan doen door op de eerste plaats te kijken naar hoe lang mensen op een bepaald artikel blijven ‘hangen’. Als mensen na het aanklikken van de link binnen een seconde alweer terug zijn op Facebook, dan is de link dus niet interessant en gaat het waarschijnlijk om clickbait. Daarnaast zal Facebook ook gaan kijken naar het aantal keren dat de link gedeeld en geliked wordt in verhouding tot de vertoningen. Als veel mensen wel kijken, maar er zijn erg veilig likes en shares, dan zal het waarschijnlijk om clickbait gaan.

Beter iets anders

Er zijn ondernemers die profiteren van clickbait, al zijn er gelukkig ook heel veel die het toch zien als een vorm van misleiding en daar willen zij zich niet mee inlaten. In de toekomst zal het plaatsen van clickbait aanzienlijk minder effectief worden op Facebook, want Facebook gaat mogelijkheden bieden om clickbait te blokkeren.

Op de juiste manier inkomsten uit Facebook halen?

Wil jij wel inkomsten door Facebook, maar geen gebruik maken van clickbait? Wij leggen je graag uit hoe jij op een goede, effectieve en eerlijke manier inkomsten uit Facebook haalt. Schrijf je in voor onze Facebook training en ontdek het zelf.