Kiest Facebook de nieuwe Amerikaanse president?

De presidentsverkiezingen van 2016 houden niet alleen Amerika goed bezig, maar heel de wereld mag meegenieten via Facebook. Nu is er in The Guardian verschenen dat velen vrezen dat Facebook een grote invloed op de uitkomst zal hebben.

40% van al het nieuws

In Amerika is het op dit moment zo dat ongeveer veertig procent van al het nieuws wordt aangeboden door Facebook. Daar is normaal gesproken niks mis mee, maar nu wordt er getwijfeld aan hoe het sociale netwerk nieuws naar buiten brengt. De twijfel is vooral ontstaan nadat bekend is geworden dat er een poll is gerealiseerd onder de Facebook-medewerkers. Hierbij moest er worden gestemd op vragen die aan Mark Zuckerberg konden worden gesteld. De vraag met de meeste stemmen zou daadwerkelijk worden gesteld aan de Facebookbaas.

Hoe laat Facebook Trump verliezen?

Dit is de verkorte versie. Als we de originele vraag moeten vertalen, dan komt het hierop neer: ‘Wat is de verantwoordelijkheid van Facebook als het gaat om het helpen voorkomen dat Donald Trump president gaat worden?’ Dit was de winnende vraag van de poll, maar het is niet bekend of de vraag ook daadwerkelijk aan Zuckerberg is voorgelegd. Wel heeft Zuckerberg zich eerder al openbaar negatief over Trump uitgelaten, al heeft Trump zelf aangegeven zich hier geen zorgen om te maken.

De macht is er!

Laten we eerlijk zijn. Als Facebook zou willen, dan heeft het sociale netwerk natuurlijk de macht om de uitslag te beïnvloeden. Facebook bepaalt welk nieuws er wordt weergegeven, hoe dit wordt weergegeven en aan wie. Daarnaast bepaalt Facebook ook wie welke advertenties te zien krijgt en welke posts er voortdurend als eerst in beeld moeten verschijnen. The Guardian maakt met een column van Trevor Timm duidelijk dat Facebook de macht heeft om onzichtbaar veranderingen aan te brengen in nieuwsberichten.

Wordt Facebook tegengehouden?

Het is niet duidelijk of Facebook überhaupt wel stappen heeft ondernomen, of wil gaan ondernemen, om te voorkomen dat Trump in Amerika aan de macht komt. Het is dan ook niet helder of er wel sprake mag zijn van het tegenhouden van iets, maar stel dat het inderdaad waar zou zijn, dan kan daar helemaal niets aan gedaan worden. Het veranderen van nieuws en het beïnvloeden van de politieke gedachten van mensen is namelijk niet strafbaar. Wat zou jij doen, als jij Mark Zuckerberg was?