Instagram Lite: opties & kenmerken

Social media zijn voor ons in Nederland heel gewoon, maar in derde wereldlanden is het gebruik van sociale kanalen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zelfs in landen die wij niet per se als ontwikkelingsland zien, zoals Mexico, is social media niet heel gewoon. Instagram wilde hier verandering in brengen door Instagram Lite aan te gaan bieden, en dat is gelukt.

Wat is Instagram Lite?

Instagram Lite is, makkelijk gezegd, een magere versie van de versie die wij kennen. De Lite versie is ook gewoon een app die bedoeld is voor het delen van foto’s, maar de app verbruikt veel minder gegevens. Daarnaast start Instagram Lite veel sneller op en neemt deze minder opslagruimte in beslag op mobiele toestellen dan de versie die wij in Nederland hebben.

Een miljard gebruikers

Instagram heeft met de Lite versie een goede stap richting groei gezet. De app groeit namelijk met gemiddeld 25 miljoen gebruikers per maand. Ondertussen is de mijlpaal van 1 miljard gebruikers al gepasseerd. Instagram wil de groei nu nog verder stimuleren door zich echt te gaan focussen op derde wereldlanden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het Instagram is opgevallen dat de app vooral wordt gebruikt door mensen die woonachtig zijn in deze ontwikkelingslanden.

Al actief sinds 2015

Instagram Lite is al actief sinds 2015. Hoe komt het dan dat wij er helemaal niet zo veel over horen? Dat is heel eenvoudig. Instagram Lite was, en is, in eerste instantie bedoeld voor mensen die geen grote apps op de smartphone kunnen hebben. Er bestaat natuurlijk een groot verschil tussen kunnen en willen. In Nederland, evengoed als in Amerika, zijn er veel mensen die geen grote apps op de smartphone wíllen, maar het kán wel. Daar zit het verschil in.

De Instagram Lite app neemt slechts 573 kilobytes in beslag. Ter vergelijking: de reguliere versie voor iOS vraagt 141 megabytes. Dit betekent dat de reguliere app bijna 250 keer groter is dan de Lite versie van Instagram.

Omdat iedereen recht op social media heeft

Zeker in ontwikkelingslanden heeft men vaak te maken met trage netwerksnelheden, waardoor het gebruik van social media eenvoudigweg onmogelijk is. Trage netwerkverbindingssnelheden vormen op sommige plaatsen een ernstige belemmering en gegevenspakketten vallen buiten het financiële bereik van veel personen.

De Instagram Lite app zou vrij snel moeten downloaden, zelfs met een langzame internetverbinding, en gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over het verwijderen van foto’s om ruimte op hun apparaat ervoor te maken. Volgens Instagram heeft iedereen het recht op social media, en met de Instagram Lite app weet Instagram zo ook derde wereldlanden te bereiken.

Beschikbaarheid van Instagram Lite

Het is beschikbaar via de Google Play Store voor Android-smartphones; het werkt op apparaten met Android 5.0 (Lollipop) of hoger. Hoewel Android Lollipop in 2014 is geïntroduceerd, kunnen oudere telefoons dit ondersteunen met software-updates.

De Lite app is niet overal beschikbaar. Waar men gewoon gebruik zou kunnen maken van de reguliere app kan de Lite app vaak niet worden gevonden in de store. Ook dit geeft aan dat de Lite app voor alsnog echt alleen bedoeld is voor gebruikers in derde wereldlanden.

Alles uit de reguliere Instagram app halen

Wil jij optimaal succes voor je bedrijf uit Instagram halen? Dan maak je vanzelfsprekend gebruik van de reguliere app, met alle belangrijke functies die daarbij horen. Niet al deze functies worden door bedrijven aangesproken, vaak ook omdat het gewoonweg niet duidelijk is wat nu wel of niet  effectief is. Wij helpen je graag op dit vlak. Volg bijvoorbeeld eens een Instagram training bij ons.