5x Ideeën voor een interne communicatiecampagne over afval scheiden

Afval scheiden in het bedrijfsleven is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook de betrokkenheid van medewerkers vergroten en kosten verlagen. Natuurlijk moeten je collega’s wel gemotiveerd worden om hun koffiebekers, fruit en restafval te scheiden. Een interne communicatiecampagne gericht op het bevorderen van afval scheiden op de werkplek is een krachtig hulpmiddel om deze doelstellingen te bereiken.

Recent waren wij bij een klant in het noorden van Nederland waar wij een social media training gaven. Daarbij deelde de communicatiemanager een aantal tips hoe zij dit hebben aangepast. In dit blog delen wij vijf tips om je op weg te helpen.

1. Creëer bewustzijn

Het begint allemaal met bewustzijn. Medewerkers moeten begrijpen waarom afval scheiden belangrijk is en welke impact het heeft op het milieu en de organisatie. Creëer bewustzijn door informatie te verstrekken via e-mails, posters, en intranetberichten. Gebruik statistieken en voorbeelden om te laten zien hoe afval scheiden bijdraagt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en kostenbesparingen.

Maak het persoonlijk door verhalen te delen over hoe hun inspanningen een verschil kunnen maken. Deel wat er is gedaan met het restafval of hoe het een nieuw leven heeft gekregen. Zo kan koffiedrab gebruikt worden in het restaurant om paddenstoelen voor de lunch op te kweken.

2. Educatie en training

Zorg ervoor dat medewerkers begrijpen hoe ze afval correct kunnen scheiden. Organiseer workshops of informatieve sessies waarin je uitlegt welk afval in welke bak hoort. Denk aan papier, plastic, glas, organisch afval en batterijen. Zorg ook voor duidelijke en goed zichtbare labels op afvalbakken, zodat medewerkers altijd weten waar ze hun afval moeten deponeren.

3. Maak het gemakkelijk

Als je wilt dat medewerkers afval scheiden, moet je het hen zo gemakkelijk mogelijk maken. Zorg voor voldoende afvalbakken op strategische locaties door het hele kantoor. Dit betekent niet alleen op de gemeenschappelijke ruimtes, maar ook bij individuele werkplekken. Door recycling bakken toegankelijk te maken, verhoog je de kans dat medewerkers ze zullen gebruiken.  Denk hierbij aan aparte containers, zoals een aparte papier container. Voor elk soort afval kun je een aparte rolcontainer huren.

4. Incentives en beloningen

Moedig de betrokkenheid van medewerkers aan door incentives en beloningen aan te bieden. Overweeg bijvoorbeeld competities tussen afdelingen om te zien wie het meest kan recyclen in een maand, en beloon de winnende afdeling met een prijs. Een andere optie is het opzetten van een beloningssysteem, waarbij medewerkers punten verdienen telkens wanneer ze recyclen, die ze kunnen inruilen voor cadeaubonnen of extra vrije dagen. Beloningen stimuleren positief gedrag en versterken de betrokkenheid.

5. Meten en communiceren

Om het succes van je interne campagne te meten, is het belangrijk om statistieken bij te houden. Monitor het volume van gerecycled afval en vergelijk dit met voorgaande periodes. Communiceer de voortgang en successen regelmatig met medewerkers. Laat zien hoeveel afval er is voorkomen van naar de stortplaats te gaan en hoeveel geld er is bespaard door recyclen. Dit zal medewerkers aanmoedigen om door te gaan met hun inspanningen.

Duurzaamheid in je communicatie

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kan afval scheiden op kantoor een impactvolle stap zijn. Het is niet alleen gunstig voor het milieu, maar het kan ook positieve veranderingen teweegbrengen in de bedrijfscultuur. Medewerkers zullen zich meer betrokken voelen bij een organisatie die actief bijdraagt aan milieubescherming en duurzaamheid. Door de bovengenoemde tips te volgen, kun je een effectieve interne campagne opzetten die de betrokkenheid van medewerkers vergroot en het kantoor milieuvriendelijker maakt.

Veel succes met het toepassen van de tips!