Hoe zit het met jouw zitgedrag?

Het is slecht gesteld met het zitgedrag in Nederland. Veel mensen denken nu misschien dat het allemaal wel meevalt, maar onderzoek heeft uitgewezen dat we gemiddeld maar liefst 9,8 uur zitten op een dag. Voor de duidelijkheid: het onderzoek werd uitgevoerd onder werkende mensen.

Steeds meer mensen werken vanuit huis of hebben een kantoorbaan. Zij blijven zitten, ook tijdens de pauzes, waardoor het aantal zituren per week alleen maar oploopt. Dit is een heel slecht teken, want veel zitten zorgt voor gezondheidsklachten.

Gezondheidsklachten door te veel zitten

Het is goed om eens te kijken hoe lang jij zit op een dag. Hoe langer je zit, hoe slechter het voor je is. Veel mensen weten wel dat schouder-, rug- en nekklachten makkelijk ontwikkelen bij langdurig zitten, maar er zijn nog veel meer vervelende effecten op de gezondheid. Zo wordt het risico op een depressie hoger, evenals het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Langdurig zitten kan zeer ernstige gevolgen hebben. Zo vergroot je het risico op vroegtijdig overlijden als je te veel aan je stoel vastgeplakt zit.

Compenseren met sporten helpt niet

Er wordt vaak gedacht dat de grotere hoeveelheid aan zituren makkelijk kan worden goedgemaakt door na het werk even flink te sporten. Dit is eigenlijk net zo iets als ‘slaap inhalen’, wat in de praktijk ook helemaal niet mogelijk is. Het compenseren van zituren door middel van sporten is dan ook geen optie. Als je 9 uur op een dag zit en vervolgens 2 uur gaat sporten, dan verander je helemaal niets aan de risico’s van te veel zitten.

Wat moet je dan wel doen?

Je kunt veranderingen aanbrengen in je zitgedrag die wél zorgen voor een afname van de risico’s. Het is belangrijk om zitten en staan voldoende af te wisselen. Daarnaast kun je regelmatig even een rondje wandelen en je kunt in de pauze een langere wandeling maken of zelfs even een rondje hardlopen. Op de lange termijn zorgt dit voor een afname van de risico’s en een verbetering van de gezondheid. Zo wordt de bloedcirculatie verbeterd en voel je je energieker en frisser. Hoe minder je zit, hoe hoger je levensverwachting. Natuurlijk betekent dit niet dat het de bedoeling is dat je helemaal niet meer gaat zitten. Het gaat vooral om het vinden van een gezonde balans.

Arbo Unie wil verandering

Arbo Unie heeft een speciaal programma ontwikkeld voor mensen om het zitgedrag te veranderen en een gezonder leven te leiden, zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit op het werk. Kleine oplossingen helpen al. Zet geen hele kan koffie op je bureau neer, maar loop naar je koffiemachine elke keer wanneer je trek hebt in een kop koffie. Vergaderen kan even goed aan een statafel als aan een lage tafel waaraan je moet zitten.

Het programma van Arbo Unie bestaat uit drie sessies. Tussen de sessies zit steeds een maand tijd. Deelnemers krijgen een armband om hun eigen fitheid te meten. Doordat het programma meerdere maanden in beslag neemt, kan er echt verandering plaatsvinden. Mensen moeten er dan wel zelf voor waken dat zij niet weer in hun oude zitgedrag terugvallen.

Werkgevers kunnen ook een steentje bijdragen

Werknemers die langdurig zitten, gaan steeds meer klachten ervaren en lopen grote gezondheidsrisico’s. Voor werkgevers is dit natuurlijk ook niet wenselijk en daarom is het aan werkgevers aan te raden om werknemers te stimuleren om te bewegen. Het advies luidt om 15 minuten te bewegen na iedere 45 minuten zitten. Werknemers kunnen helpen door bijvoorbeeld zit-stabureaus aan te schaffen of loopbureaus te realiseren.