Hoe maak je een videohandleiding?

Videohandleidingen zijn ideaal in te zetten om meer betrokkenheid op te bouwen. Je wilt je doelgroep bereiken door zakelijke vlogs te maken, waarbij je goed focust op het bieden van waarde in je video’s. Handleidingen zijn dan natuurlijk het ideale onderwerp. Hoe maak je nu goede videohandleidingen?

Videohandleiding tips

Het maken van videohandleidingen is niet altijd eenvoudig, maar het wordt wel een stuk makkelijker wanneer je gebruik kunt maken van praktische tips. Wij hebben daarom enkele interessante tips voor je opgesomd, zodat jij effectief aan de slag kunt met nieuwe zakelijke vlogs.

1. Laat het koopproces zien

Loop jouw klanten door het koopproces. Verander je artikel in een pdf en bied die download aan als opt-in incentive op je website. Een goede handleiding begint met het bewust maken van een compleet proces, zoals het koopproces. Dit zorgt voor meer duidelijkheid. Daarnaast realiseer je meteen meer betrokkenheid, omdat je meer van jezelf laat zien.

2. Instructiegids opstellen

Een handleiding maken doe je het best wanneer je precies weet aan welke informatie de doelgroep behoefte heeft. Verkoop je vaatdoekjes? Dan hoef je geen video te maken over hoe deze gebruikt worden. Dat weet iedereen wel. Wat je wel kunt doen is een instructiegids opstellen aan de hand van de veel gestelde vragen door klanten en prospects. Er zijn namelijk altijd vragen waarop mensen een antwoord op willen, ook als de manier van het gebruik van een product voor de hand ligt. Met de veelgestelde vragen kun je makkelijk een instructiegids maken op video.

3. Maak stap voor stap instructies

Verander je product in een stap-voor-stap instructie. Je staat niet alleen toe dat klanten online contact met je leggen en een idee krijgen van wie je bent, maar video is een geweldige manier om je potentiële klanten op een zeer authentieke manier met jou in contact te brengen. Stap voor stap instructies halen jouw doelgroep stukje bij beetje dichterbij, doordat je in zekere zin middels de video’s een band met hen opbouwt.

4. Kies voor korte handleidingen

Handleidingen houd je het liefst zo kort mogelijk. Als een videohandleiding te lang wordt, haken mensen op een bepaald moment af. Heb je een relatief complex product waar een uitgebreide handleiding voor nodig is? Deel het geheel op in logische, korte videohandleidingen.

Verkoop je bijvoorbeeld stofzuigers? Maak een video over het algemene gebruik, over het wisselen van de stofzuigerzak of het legen van het reservoir, over het vervangen van de losse onderdelen en bijvoorbeeld over het reinigen van de stofzuiger. Zo heb je toch weer vier videohandleidingen te pakken.

5. Zorg dat alles duidelijk in beeld is

In een videohandleiding laat je daadwerkelijk zien hoe iets werkt. Het is daarom belangrijk dat alles echt goed zichtbaar is. Richt de opnamelocatie zo in dat alles goed in beeld kan worden gebracht, zodat de kijkers het allemaal goed kunnen volgen. Vervolgens is het aan jou om alles zo duidelijk mogelijk over te brengen in je videohandleidingen. Beperk je tot de meest belangrijke info om te voorkomen dat de video langdradig of oninteressant wordt.

Laat ons jou ondersteunen

Wij hebben veel ervaring in het maken van zakelijke vlogs, bedrijfsvideo’s en ander videomateriaal. Vind je het lastig om een effectieve video te maken? Dan ondersteunen wij je graag. Neem gerust eens contact met ons op. Wij vertellen je graag wat wij voor jou én je video’s kunnen betekenen.