Wanneer is het handig om een AOV af te sluiten?

In Nederland kun je allerlei soorten verzekeringen afsluiten als ondernemer. Sommige van deze verzekeringen zijn verplicht. Zo moet iedereen van 18 jaar en ouder een zorgverzekering afsluiten. Daarnaast ontkom je niet aan een opstalverzekering als je een huis hebt gekocht. Er zijn echter ook genoeg verzekeringen die niet verplicht zijn.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers is hier een voorbeeld van. Omdat het hier niet gaat om een verplichte verzekering, weten veel ondernemers niet wanneer het handig is om een AOV af te sluiten. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In dit artikel vertellen we jou namelijk wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit.

Als zelfstandig ondernemer

Werk je als zelfstandig ondernemer (zzp’er)? Dan is het handig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wat ons betreft is deze verzekering zelfs onmisbaar voor ondernemers. Dit komt doordat je verzekerd bent van inkomen als je door bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap, een ongeval of een burn-out (tijdelijk) niet meer kunt werken. Je krijgt in dat geval namelijk een uitkering, waardoor je de vaste lasten van jouw bedrijf gewoon door kunt blijven betalen. De kans op een faillissement is hierdoor een stuk kleiner dan wanneer je geen AOV hebt afgesloten.

Als je (tijdelijk) niet meer kunt werken, is het overigens geen uitgemaakte zaak dat een verzekeraar je ook geld uitkeert als je een AOV hebt afgesloten. Een verzekeraar wil namelijk bewijs dat je daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent, waardoor jij je moet laten keuren door een arts. Verklaart deze jou voor 75% arbeidsongeschikt? Dan krijg je 75% van het verzekerde bedrag uitgekeerd. Als je voor minder dan 25% arbeidsongeschikt wordt verklaard, keren veel verzekeraars geen geld uit bij arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst

Wie in loondienst werkt, hoeft in principe geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Jouw werkgever is dan namelijk verantwoordelijk voor deze verzekering. Toch is het in sommige situaties wel handig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval als jouw gezin afhankelijk is van het geld dat jij binnenbrengt of jij je zorgen maakt over de vaste lasten als je niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval.

De opzet van een arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst is vergelijkbaar met een AOV voor ondernemers. Bij het afsluiten van deze verzekering kies je zelf namelijk een verzekerd bedrag. Ook hier geldt dat je niet standaard het volledige bedrag uitgekeerd krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Dit is namelijk alleen het geval als je 100% arbeidsongeschikt wordt verklaard.

AOV vs. hypotheekbescherming

Naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je ook een woonlastenverzekering afsluiten. Met deze verzekering verzeker jij je tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering wordt vaak bestempeld als arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een hypotheek. Doordat je een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent, kun je jouw hypotheek blijven betalen.

Hierdoor hoef je mogelijk niet te verhuizen, iets wat zonder zo’n verzekering vaak wel aan de orde is. Het grote voordeel hiervan is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de financiële situatie. Jij kunt je zodoende volledig richten op jouw herstel, zodat je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt.

In dit blog hebben we je veel tips gegeven over een AOV. Pas deze informatie toe op je eigen situatie en kijk wat je wilt verzekeren.