Google’s chatbot Bard nu ook in Nederland: onze eerste indruk

Na lang wachten is Google’s antwoord op OpenAI’s ChatGPT, de chatbot Google Bard, eindelijk beschikbaar voor gebruik in Nederland. Het is een chatbot dat is ontworpen om menselijke gesprekken na te bootsen. Bard van Google, die nu ook Nederlands spreekt, moet je gaat helpen met allerlei dagelijkse vraagstukken.

Maar is Bard wel nauwkeurig? Komen er leugens uit? Onze eerste indruk is niet extreem goed.

Aan de slag met Google Bard

Google Bard is te gebruiken door simpelweg naar bard.google.com te surfen. Het enige wat je nodig hebt om te starten is je Google-account. Eenmaal ingelogd, kun je beginnen met het geven van opdrachten aan deze intrigerende technologie. Google’s artificial intelligence technologie noemen ze LaMDA.

Het platform van Google Bard is, net zoals ChatGPT, gebaseerd op een taalmodel. Dit houdt in dat de chatbot is getraind met een grote hoeveelheid teksten, waardoor het in staat is om overtuigende zinnen te genereren. Hoewel dit een vorm van intelligentie lijkt, moeten we niet vergeten dat deze chatbots de betekenis van de zinnen die ze schrijven niet echt begrijpen.

Daardoor kunnen hun antwoorden soms fouten bevatten, zoals je kunt zien in de bijgevoegde screenshot. Het blijft dus belangrijk om alert te blijven en de gegevens die door de chatbot worden verstrekt kritisch te bekijken.

Test 1. Vliegtickets prijzen met Bard

Eens kijken of Google Bard actuele prijzen kan geven. We stellen hem deze vraag: Hoeveel kost het om in de ochtend van 1 augustus met KLM van AMS naar London te vliegen? Het antwoord:

De tweede optie is: De goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Londen met KLM op 1 augustus beginnen bij €113. Dit is voor een enkele reis in Economy Class. De prijs van het ticket kan variëren afhankelijk van de vluchttijd, de beschikbaarheid en de klasse van reizen.

Dus als we dan kijken op de website van KLM, dan is er helemaal geen vlucht goedkoper dan 130 euro.

Jammer, Bard zat er een paar euro naast.

Test 2. Koken met Bard

Eens kijken of Bard ook goed overweg kan met recepten: Ik heb een komkommer, kipfilet, kaas, tomaten en sla in mijn koelkast. Wat kan ik maken als avondeten?

Het juiste antwoord was een kipsalade natuurlijk, maar we kregen ook andere ideeën. In de koelkast ligt alleen geen brood, dus daar kunnen we niets mee.

Test 3. Burger advies van Bard

Eens kijken wat de bekendste hamburger ter wereld is volgens Bard.

Privacy en Google Bard

Wat betreft privacy, werd de lancering van Google Bard in Europa aanvankelijk opgehouden doordat Google niet duidelijk genoeg was over gebruikersprivacy. Gelukkig is dit nu veranderd. Bij het starten van een gesprek, informeert Google dat de gesprekken worden verzameld om de Google-producten te verbeteren en dat geanonimiseerde Bard-gesprekken kunnen worden bekeken en verwerkt door reviewers.

Google drukt gebruikers op het hart om in hun Bard-gesprekken geen identificeerbare informatie te delen. Bovendien kunnen gebruikers ervoor kiezen om Bard te stoppen met het opslaan van hun activiteiten, en kunnen eerder verzamelde gegevens handmatig worden verwijderd, met uitzondering van data die al door reviewers is bekeken.

Updates van Google Bard

Naast zijn beschikbaarheid in Nederland, komt Google Bard met een aantal nieuwe functies. Een daarvan is de mogelijkheid om de antwoorden van Bard niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren. Verder biedt Bard in zijn Engelse versie de mogelijkheid om afbeeldingen te uploaden en daar vragen over te stellen, met behulp van Google Lens die deze afbeeldingen analyseert. Een andere toevoeging is de mogelijkheid om de Engelse antwoorden van Bard te herformuleren met behulp van snelle opdrachten: eenvoudig, lang, kort, professioneel en informeel.

Wil je aan de slag met AI

Kortom, met Google Bard krijgen we toegang tot een nieuwe dimensie van geautomatiseerde interactie. Er is nog wel ruimte voor verbetering, maar het is een stap voorwaarts in de wereld van kunstmatige intelligentie. Wil je met AI aan de slag? Met je dan aan voor onze ChatGPT training.