Hoe kies je een goede printer voor op kantoor?

Al jaren is de trend dat we minder printen en meer documenten op tablets en telefoons lezen. Toch lukt het haast geen enkele organisatie om compleet papierloos te werken. Belangrijke documenten, creatieve ontwerpen, marketing acties en brochures moeten geprint worden. Welke printer kun je dan het beste gebruiken? In dit artikel bespreken we dit met je!

Van inkjet naar laserprinter

Als communicatiebureau in Leerdam printen we ook nog regelmatig documenten. Denk daarbij aan offertes en ontwerpen van social media campagnes. Door het te printen zien we beter wat het eindresultaat gaat worden. Hiervoor gebruikte we in het begin een inktjet printer. Deze verbruikte best wat inkt en bij hoge oplage waren deze snel leeg.

Enkele jaren geleden kochten we een laserprinter. Deze was wat duurder, maar de kwaliteit van de printer was veel beter. Alle letters stonden strak op het papier en hoge printvolumes waren geen probleem voor deze printer. Wel is zo dat de cartridges wat duurder zijn dan bij een inktjet printer.

Print gebruik op kantoor

Bij de keuze voor een nieuwe printer kopen moet je vooral kijken naar het printgedrag in je kantoor. Hoeveel collega’s printen er, hoeveel pagina’s per week zijn dit en zijn deze in kleur of zwart-wit? Maken collega’s ook gebruik van een kopieer functies en scannen ze vaak documenten? Begin met het inventariseren van deze wensen. Zo heb je een goed lijstje met waar je nieuwe printer aan moet voldoen.

Soorten printers

Net als bij smartphones heb je bij printers volop keuze. Wil je alleen zwart-wit afdrukken of wil je ook mooie foto’s kunnen printen? Er zijn veel mogelijkheden om uit te kiezen. Volgens onderzoek van Printabout zijn er dit de zes populairste printers die op (thuis)kantoren worden gebruikt. Dit zijn:

  • Inkjetprinters
  • Laserprinters
  • All-in-one printers
  • Labelprinters
  • LED printers
  • Fotoprinters

Inkjet, Laser of LED?

We hadden het al eerder over de inkjet en laserprinters. Op ons kantoor printen we veel documenten en hebben we gekozen voor een laserprinter in kleur. Een laserprinter maakt scherpe afdrukken van contracten en de foto’s zagen er ook goed uit. Hadden we enkel mooie foto’s willen afdrukken dan is een inkjet printer een betere keuze. De opvolger van de laserprinter is de LED-printer. Deze maakt gebruik van gebruik van LED-lampjes om de afdruk op de drum te tekenen. Door deze techniek is er minder slijtage en is de printer erg stil.

Soorten papier

Bij de meeste printers is A4 papier de standaard afmeting. Dit is ook verreweg het meestgebruikte papierformaat op kantoor. Vaak is dit papier 80 grams en iedere printer kan hiermee goed overweg. Wil je echter iets printen op 300 grams papier (dit papier is dikker), dan kan dat niet in iedere printer. Let hier dus op als je regelmatig kaartjes wilt gaan drukken. Sommige printers hebben ook de mogelijkheid om A3-formaat te printen. Dit zijn twee A4 blaadjes naast elkaar. Soms moet je hiervoor een extra lade kopen.

Print je veel etiketten of stickers? Kijk dan of je printer dit kan printen. Stickervellen zijn vaak op A4-formaat en passen dus in vrijwel iedere printer. Het kan alleen zijn dat niet iedere printer op je textiel sticker kan printen.

Printer kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe printer komen dus veel aspecten kijken. Koop niet zomaar een printer, maar laat je goed voorlichten en zorg ervoor dat je precies weet welke functionaliteiten je wilt in je nieuwe printer. Hopelijk heeft dit blog je op weg geholpen!