Gekopieerde content: een compliment of diefstal?

Zie het eens voor je: je werkt hard aan de inhoud van je website, om er vervolgens later achter te komen dat iemand letterlijk alles heeft gekopieerd. Misschien alleen de teksten, misschien alleen de foto’s. Of erger nog, allebei. Is dit een compliment aangezien de persoon die het heeft gekopieerd schijnbaar goed en mooi vond wat op jouw website staat? Of is het diefstal?

Jouw teksten en foto’s, jouw eigendom

Het is een feit dat alles wat jij geschreven hebt, jouw intellectuele eigendom is. Met foto’s is het net zo: foto’s die jij genomen hebt, zijn van jou. Wanneer iemand anders zonder toestemming (een van) deze zaken van jouw website kopieert, is dit simpelweg diefstal. Net als dat iemand niet zomaar jouw spullen mag afpakken, mag iemand net zo min de content van je website kopiëren.

Bescherm je eigendommen

Het is fijn om te weten dat de wet wat dit betreft achter je staat. Maar hoe kom je erachter of iemand iets zonder te vragen van jouw website heeft afgehaald?

Copyscape

Er zijn verschillende programma’s die voor je kunnen controleren of jouw teksten door iemand anders worden gebruikt, een daarvan is Copyscape. Afhankelijk van de grootte van je website is dit al dan niet een gratis service. Deze software checkt alles dat op het internet staat en laat het je direct weten wanneer jouw content ergens anders wordt gevonden.

Google Afbeeldingen

Via Google afbeeldingen kan je zelf checken of de foto’s van je website ergens anders worden gebruikt. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je simpelweg de naam van de foto op Google intoetsen. Wanneer er meerdere foto’s met dezelfde naam bestaan, zal je dit meteen kunnen zien.

Mijn content is gestolen. Wat nu?

Wanneer je erachter komt dat iemand jouw content gebruikt, kan je die persoon vriendelijk verzoeken deze van zijn of haar website te verwijderen. Doet die persoon dit niet, dan zijn er allerlei opties. Zo kun je de webhoster van desbetreffende website benaderen. Deze zal vaak niet blij zijn met een dergelijk bericht en zal aan de hand van de DMCA (Digital Millennium Copyright Act) wetgeving het bericht verwijderen.

Ook kan je via de social media van desbetreffende website duidelijk maken dat dit gedrag niet gewenst is. Daarnaast staat Google aan jouw kant. Wanneer je met hen contact opneemt, kunnen ze ervoor zorgen dat de website verdwijnt uit de zoekresultaten. Als laatste optie kun je een advocaat inhuren, al dien je dan wel rekening te houden met de (hoge) kosten die daarbij komen kijken.

Jouw ervaringen

Heb jij wel eens meegemaakt dat je content werd gestolen? Hoe heb je dit toen opgelost? Stuur het via Twitter naar me en gebruik @TTMCommunicatie.