Facebook verhelpt eenzaamheid onder ouderen

Eenzaamheid onder ouderen is een probleem. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld zijn veel ouderen eenzaam. Dit onderwerp wordt nu natuurlijk ruim onder de aandacht gebracht door Geer en Goor. Zij bieden eenzame ouderen een geweldige dag. Dat is fantastisch, maar wat na deze dag?

Ouderen blijven eenzaam

Ouderenbonden, televisieprogramma’s, vrijwilligers.. Veel organisaties en particulieren zetten zich in om de ouderen een fijne dag te bieden, maar de eenzaamheid wordt hier niet mee opgelost. Nu heeft een kleinschalig onderzoek aangetoond dat Facebook de eenzaamheid onder ouderen wel kan oplossen.

Slechts 1 vrijwilliger

Een 32-jarige vrijwilligster zet zich inmiddels twee jaar in voor eenzame ouderen, door iedereen eens per twee weken te bezoeken voor een middag. Samen babbelen, samen even het dorp in of naar een tuincentrum. “Het voelt heel goed om de ouderen zo een leuke middag te bezorgen, maar je laat ze toch weer alleen achter voor twee weken. Je kunt ze gewoon niet genoeg helpen om zich niet meer eenzaam te voelen.”

Facebook aanmaken!

De vrijwilligster besloot om de ouderen met een computer te helpen om Facebook aan te maken en bekenden te zoeken. Na drie maanden vroeg zij de ouderen hoe zij Facebook hadden ervaren en wat het effect ervan was op hun dagelijks leven. Wat blijkt? De ouderen voelden zich aanzienlijk minder eenzaam. Zij hadden leuke contacten van vroeger weten te vinden, hadden lekker over en weer zitten kleppen op Facebook en een aantal van hen had zelfs een maatje voor elke dag gevonden. “Meerdere ouderen vonden iemand die dichtbij woonde en ook alleen was. Een aantal van deze mensen gaan nu dagelijks samen koffie drinken.”

Zit de jeugd erop te wachten?

Je zou denken dat de jongere generatie, die toch de ‘baas’ is op Facebook, niet zit te wachten op deze ouderenbrigade, maar niets is minder waar. Ook dit werd namelijk onderzocht en de jeugd was erg enthousiast. Enkele jongeren vroegen zelfs of zij ook iemand konden helpen om wegwijs te worden op Facebook. Goed initiatief!