Europese werknemers werken liefst 4 lange dagen per week

Wie fulltime werkt, werkt over het algemeen 5 dagen in de week. Dit zijn we zo gewend, maar dat betekent niet dat we er ook blij mee zijn. Het blijkt namelijk dat Europese werknemers veel liever 4 langere werkdagen zouden werken dan 5 werkdagen van 8 uur. Het klinkt natuurlijk ook als muziek in de oren om elke week te kunnen genieten van drie dagen weekend in plaats van twee. Toch is het inleveren van salaris voor de meeste ondervraagde werknemers geen optie.

We willen geen inkomen inleveren

The Workforce View van ADP voerde een onderzoek uit naar hoe werknemers zelf het liefst hun werkweek in zouden delen. De resultaten laten zien dat maar liefst 56 procent van de ondervraagde 10.000 Europese werknemers liever 4 dagen in de week zou werken. Aan het onderzoek deden ook 1.400 Nederlandse werknemers mee. Van deze groep werknemers heeft 78 procent aan dat zij niet bereid zijn om inkomen in te leveren in ruil voor een dag extra vrij in de week.

De voorkeur gaat dan ook naar het werken van 4 langere werkdagen, dus vier werkdagen van 9 tot 10 uur, in plaats van 5 werkdagen van 8 uur. Slechts 13 procent van de ondervraagden wil 4 dagen lang reguliere uren werken en is bereid om hiervoor salaris in te leveren.

Jongeren en ouderen werken liever gewone uren

Opvallend is wel het verschil aan voorkeur per leeftijdsgroep. Van de personen tot 24 jaar geeft ongeveer de helft aan gewoon liever 5 dagen te werken in de reguliere uren, zoals zij nu ook doen. Deze mening wordt gedeeld door de 55-plussers op de werkvloer. Het is vooral de groep werknemers in de categorie 35 tot en met 44 jaar die de voorkeur geeft aan het werken van 4 langere werkdagen in de week. Dit zou goed verklaard kunnen worden door het feit dat dit ook de groep werknemers is die nog opgroeiende kinderen in huis heeft.

Ook grote verschillen per land

Tijdens het onderzoek werden werknemers uit veel verschillende landen ondervraagd. In Polen zijn de meeste werknemers heel tevreden met 5 werkdagen van 8 uur. Slechts 38 procent zou liever 4 langere werkdagen werken. Onder de Fransen geeft 1 op de 6 werknemers aan liever 4 dagen te werken. Dit is ook het geval in Nederland, waar 61 procent aangeeft graag wat langer per dag te werken in ruil voor een extra vrije dag. Werknemers uit het Verenigd Koninkrijk en uit Spanje denken hier, met resp. 61 en 63 procent, hetzelfde over.

Niet alle werkgevers kunnen flexibel zijn

Binnen ieder bedrijf zijn dus eigenlijk werknemers te vinden die liever 4 langere werkdagen zouden werken, maar er zijn ook in iedere onderneming werknemers te vinden die het prima vinden om 5 dagen per week 8 uur per dag aanwezig te zijn.

Hoe ga je hier als werkgever mee om? In de praktijk is het voor lang niet alle werkgevers mogelijk om flexibel te zijn als het gaat om het aantal dagen werken in de week. Kun je als werkgever niet flexibel zijn in het aantal werkdagen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om werknemers tegemoet te komen. Zo zou het, volgens algemeen directeur Martijn Brand van ADP Nederland, wellicht mogelijk zijn om werknemers de optie te bieden om extra vrije dagen te kopen, bijvoorbeeld door de dertiende maand in te zetten.