Ergonomisch werken? 5 Tips!

Krijg jij al halverwege de werkdag last van je schouders, van je polsen of bijvoorbeeld je nek? Voelen je spieren pijnlijk aan of heb je last van branderige pijnscheuten? Dan wordt het tijd om je werkhouding aan te passen!

Zorg voor een ergonomische werkomgeving

Ergonomisch werken is belangrijk om klachten te voorkomen. Een verkeerde werkhouding kan al snel voor diverse (pijn)klachten zorgen. Met deze 5 tips voor ergonomisch werken kan jij je klachten snel verlichten.

1. Laat je muis eens met rust!

Dat je de computer moet besturen met een muis, dat is logisch. Maar waarom ligt je hand toch telkens doelloos op die muis? Is het je wel eens opgevallen dat je je hand voortdurend op je muis laat liggen als je een document leest of bijvoorbeeld een presentatie bekijkt? Zo ontwikkel je snel klachten in de pols. Laat je hand liever op je been of je armleuning rusten.

2. Sta regelmatig op

Lang zitten is voor niemand goed, ook niet als het voor het werk is. Te lang zitten zorgt voor stijve spieren en gewrichten. Probeer minimaal eens per twee uur even op te staan en een stukje te lopen, even te rekken en te strekken. Dit helpt bij het voorkomen van stijve spieren en gewrichten.

3. Daglicht helpt je op weg

Ergonomisch werken heeft niet alleen betrekking op je houding, maar ook op je omgeving. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht om je heen hebt. Desnoods reorganiseer je je werkplek en zet je je bureau direct bij het raam. Daglicht houdt je fit, energiek en productief. Dit zorgt er ook voor dat je minder snel onderuit gezakt gaat zitten en daarmee klachten ontwikkelt.

4. Doe niet te lang hetzelfde

Als je te lang met hetzelfde bezig bent, dan ga je steeds minder aandacht besteden aan je werkhouding. Dat komt het ergonomisch werken natuurlijk niet ten goede. Door je werkzaamheden af te wisselen voorkom je dat je spieren verstijven of verkrampen en kun je dus klachten voorkomen.

5. Zorg voor jezelf!

Ook buiten het werk kan je aandacht besteden aan het voorkomen van lichamelijke klachten door je werk. Bouw je conditie op en zorg zo voor een sterk, gezond, veerkrachtig en fit lichaam. Mensen die goed met hun gezondheid bezig zijn ervaren aanzienlijk minder snel pijntjes als gevolg van de werkhouding.