Door je smartphone slaap je slechter

Steeds meer mensen krijgen in meer of mindere mate te maken met slaapproblemen. Maar al te vaak wordt het tekort aan slaap veroorzaakt door het gebruik van de smartphone in bed, of vlak voor het slapen gaan in het algemeen. We zijn verslaafd aan de smartphone en nemen deze vaak zelfs mee naar het toilet. Je smartphone meenemen naar bed is een heel slecht idee!

Slaaptekort door de smartphone

We zijn allemaal ontzettend blij met onze smartphone en daarom is het ook moeilijk om te accepteren dat er ook negatieve puntjes te noemen zijn aan het gebruik van de smartphone. Helaas kunnen we er echt niet omheen, want de smartphone behoort tot de grootste veroorzakers van slaapgebrek. Er zijn twee belangrijke factoren te noemen die hierin de oorzaak zijn.

Teveel emotionele prikkels

De eerste oorzaak heeft vooral te maken met het emotionele vlak. We checken nog even snel Facebook en lezen hier posts die ons bijvoorbeeld blij, verdrietig, enthousiast, kwaad of nieuwsgierig maken. Als we reageren, dan kunnen we in eindeloze discussies verzeild raken. Als we niet reageren, dan houden we het gevoel dat opgewekt is door de post ook vast. In beide gevallen worden de hersenen opnieuw aan het werk gezet. Vooral posts die een negatieve emotie opwekken zorgen voor stress en stress houdt ons ook weer wakker.

Invloed van het blauwe licht

Smartphones verspreiden een blauw licht. Dit lijkt op zich niet zo erg, maar is het wel als het gaat om de invloed van dit blauwe licht op de hersenen. Het is namelijk precies dit licht dat ervoor zorgt dat de hersenen geprikkeld worden en een seintje krijgen dat ze actief moeten gaan worden. Het licht van een smartphone zorgt er dus voor dat hersenen gestimuleerd worden om druk aan de slag te gaan. Dit effect werkt ook langer door dan wenselijk, waardoor je pas veel later in slaap kan vallen.

Neem rust van de smartphone

Slaapgebrek door de smartphone is gemakkelijk op te lossen, of te voorkomen als je er nog geen last van hebt. Probeer de smartphone gewoon niet meer aan te raken in de twee uur voor het slapengaan. Het is vooral social media dat blijft aantrekken en zeker mensen met een zakelijk account voelen constant de druk om deze account zo actief mogelijk te houden. Je moet dit idee loslaten om genoeg nachtrust te krijgen om je bedrijf overdag goed draaiende te kunnen houden.

Social media uitbesteden

Is het je zakelijke account die je gewoon ‘dwingt’ om voortdurend je smartphone te pakken, ook vlak voordat je naar bed gaat? Je social media uitbesteden kan jou je belangrijke nachtrust teruggeven.