DeepText; Facebook gaat voor kunstmatige intelligentie

Facebook is op dit moment druk bezig met het nieuwe DeepText. Dit is een nieuw systeem dat werkt op basis van kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence genoemd.

Waar hebben we het over?

DeepText zal op Facebook worden ingezet om te controleren waar mensen het nu zoal over hebben op het sociale netwerk. Omdat het om een systeem met kunstmatige intelligentie gaat kan het systeem niet alleen oppakken wat er geschreven wordt, maar het systeem begrijpt daadwerkelijk wat er geschreven wordt en kan alle posts analyseren.

In 20 talen

Denk nu niet dat je het systeem kan omzeilen als je op je Nederlandse Facebookpagina in het Engels gaat zitten tikken, want dit werkt niet. DeepText is in staat om berichten in 20 verschillende talen te lezen en te begrijpen. Dit gaat ook met een gigantische snelheid, want er kunnen per seconde duizenden statusupdates worden gelezen.

Waarom DeepText?

DeepText is ingezet om meerdere redenen. Op de eerste plaats kan er zo worden bekeken waar jij het vaak over hebt in je statusupdates, zodat de weergaven die jij te zien krijgt op Facebook hier beter op afgestemd kunnen worden. Hierdoor kan DeepText bijvoorbeeld prijzen en productinformatie toevoegen aan posts waarin je probeert iets aan de man te brengen. Daarnaast kan Facebook je vragen of je een taxi wilt reserveren als je in je statusupdate hebt gevraagd of iemand je ergens naartoe kan brengen. De tweede reden is het opsporen van berichten die niet door de beugel kunnen. We hebben het dan bijvoorbeeld om posts die beledigend zijn. Deze zullen dan automatisch worden verwijderd en er bestaat geen kans meer dat dit soort berichten te lang blijft staan en veel gedeeld wordt.

Verwijderen is ‘niet leuk’

Al veel mensen hebben inmiddels ervaren dat vervelende berichten daadwerkelijk worden verwijderd. Het gaat niet alleen om teksten, maar ook om afbeeldingen. Het heeft dus ook geen zin om een beledigende tekst in een afbeelding te plaatsen om deze alsnog te kunnen posten op Facebook. Dit gaat niet werken. De meeste mensen begrijpen wel dat het nodig is om bepaalde berichten van Facebook te verwijderen, maar stellen het niet op prijs als hun eigen berichten worden gedeletet. Dan is het niet leuk meer!

Ook in Messenger

Op dit moment is Facebook druk bezig om DeepText ook in Messenger te implementeren. Als je dus later naar iemand in een prive bericht schrijft dat je tweedehands boeken voor een ICT-opleiding nodig hebt, dan kan het zijn dat er in het bericht een linkje verschijnt naar een website waar je deze boeken (tweedehands) kunt kopen.

Handig!

Veel mensen vinden het wel handig om oplossingen aangereikt te krijgen door DeepText. Het is een briljante robot die echt alles lijkt te weten, en dat levert natuurlijk voordelen op. Aan de andere kant hebben ook veel mensen nu pas, met de komst van DeepText, het idee dat er geen privacy bestaat op Facebook.