De 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en de prijs is de baan van je dromen! Vaak krijg je het idee dat je al gewonnen hebt als je op kantoor mag verschijnen voor een kennismaking, maar niets is minder waar. Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek is heel belangrijk!

Altijd het juiste antwoord

Het gebeurt maar al te vaak dat iemand geen goed antwoord kan geven op een vraag tijdens het sollicitatiegesprek. Zonde, want dat kost je punten! Bereid je goed voor en zorg ervoor dat je in elk geval goed en uitgebreid antwoord kunt geven op de onderstaande 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Kan je ons iets meer over jezelf vertellen?

Ze vragen niet naar je naam, je geboortedatum of je geboorteplaats. Hier gaan al veel sollicitanten de mist in. Er wordt vaak verteld wat al aan gegevens in de sollicitatiebrief staat. Wat ze wel willen weten? Wat jou nu zo uniek maakt!

2. Wat verwacht jij van de functie?

Je solliciteert naar een functie, dat is vanzelfsprekend. Men wil van jou weten wat jij nu van de functie verwacht. Ga niet voor de antwoorden die voor de hand liggen, maar ga voor de creatieve omschrijving van de functieomschrijving uit de vacature. Zo kan je nooit de mist in gaan.

3. Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Kom hier niet aan met ‘ik denk dat ik alle vaardigheden bezit’ of ‘ik denk dat ik veel te bieden heb’. Het gaat immers niet om wat jij denkt, maar om wat zij van jou denken. Als ze vragen waarom ze jou zouden moeten aannemen, dan vragen ze om wat je weet en niet om wat je denkt. Jij weet dat jij de functie perfect kan vervullen, dus vertel hen precies waarom jij dat zeker weet.

4. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Ze nooit dat je geen zwakke punten hebt, want die heeft iedereen. Je wilt niet liegen in een sollicitatiegesprek. Geef een zwak punt aan en geef hierbij ook aan hoe je dit wilt gaan verbeteren, of al aan het verbeteren bent. Benoem drie sterke punten en geef hier een praktijkvoorbeeld bij om dit te ondersteunen.

5. Wat weet jij van ons bedrijf?

Je kunt niet weten of je voor een bedrijf wilt werken als je het bedrijf niet kent. Dit weten recruiters natuurlijk ook. Als jij de baan echt wilt, dan kan jij iets vertellen over het bedrijf waar je bij solliciteert. Doe hier dus onderzoek naar!

Laat social media je helpen!

Social media kan je helpen bij je sollicitatie. Deel openbaar dat je hebt gesolliciteerd en spreek je enthousiasme hierover uit. Natuurlijk vertel je jouw contacten ook waarom jij zo perfect bent voor de baan. Recruiters checken sollicitanten vaak van tevoren via social media. Facebook wordt hiervoor het meest gebruikt. Richt daarom je Facebook altijd zakelijk en professioneel in. Wil jij weten hoe? Onze Facebook training helpt je tot in het detail!