Bewust spelfouten maken, wat levert het je op?

Wanneer we vragen wat spelfouten je opleveren, dan zullen de meeste mensen antwoorden met ‘heel veel irritatie’. Anderen halen de schouders op met de mededeling dat zij zelf toch ook niet zo goed in de Nederlandse taal zijn.

Wat nu als het positief uit zou pakken?

Eerlijk is eerlijk, het zijn natuurlijk vooral de mensen die zelf (bijna) foutloos Nederlands schrijven die zich irriteren aan de spelfouten van een ander. Als jij tot deze groep behoort, dat word jij waarschijnlijk witheet bij het lezen van de volgende tekst:

“Welkom bij Trobados. Wij hebben ons toegelegt op het adviseren en informeren van profesionals die zich begeven in de sportbranche.”

Als het nu al bij jou begint te kriebelen of te koken van binnen, dan kan je je waarschijnlijk niet voorstellen dat er mensen zijn die heel bewust spelfouten maken op de zakelijke website. Toch gebeurt het erg vaak!

Waarom bewust spelfouten maken?

Waarom zou je bewust spelfouten maken? Je weet hoe je een woord moet schrijven, en toch doe je het elke keer expres verkeerd. Schrijf je het per ongeluk een keer goed, dan druk je op backspace om het alsnog aan te passen in de verkeerde spelling. Waarom zou je dit willen? Heel eenvoudig! Je richt je dan op mensen die niet weten hoe ze het moeten schrijven, en dat publiek kan behoorlijk groot zijn!

Hoe zit dat dan?

Stel je voor, je hebt een online tabakswinkel. Dit betekent natuurlijk dat je ook shag verkoopt. ‘Shag’ spreek je uit als ‘sjek’, maar zo schrijf je het natuurlijk niet. Nu kan je overal op je website het juiste woord (shag) gebruiken, waarmee je dus de mensen aanspreekt die precies weten hoe je het moet schrijven. Maar als je nu eens naar Google gaat en enkel ‘shag’ in de zoekbalk typt, dan zie je dat er meer dan 18 miljoen resultaten weergegeven worden. Daar valt dus eigenlijk al niets meer te winnen in de resultaten, tenzij je wel heel erg je best doet. Typ nu eens ‘sjek roken’ in de zoekbalk. Het eerste resultaat dat je te zien krijgt gaat over ‘shag’. Dit betekent dus dat er geen SEO is toegepast op ‘sjek roken’, want dan zou deze wel als eerste verschijnen. Goed, je spreekt dan de mensen aan die niet weten hoe je shag schrijft, maar je verovert wel in één klap de eerste plek in Google met een beetje SEO op je website. Het zal je nog verbazen hoeveel mensen er op deze term bij jou binnenkomen!

Zie je dit niet zitten?

Sommige mensen hebben zo’n hekel aan spelfouten, dat deze er echt niet over na willen denken om landingspagina’s aan te maken met teksten die vol spelfouten zitten. Dan zijn er natuurlijk nog andere SEO-mogelijkheden!