Beveiliging van telefoons vaak niet op orde

We zijn vrijwel altijd bereikbaar en bezig met ons werk. In WhatsApp lopen zakelijke en privégesprekken vaak door elkaar en komt de zakelijke mail ook binnen op de privételefoon. Wel zo handig al je altijd net op je collega kunt reageren. Veel (zakelijke) mobiele gebruikers hebben alleen de beveiliging van hun telefoon niet op orde en dit geeft grote risico’s!

Online gevaren

Iedereen ontvangt wel dagelijks leuke filmpjes via Whatsapp of Messenger. Vaak onschuldig en lachwekkend, maar het gaat niet altijd goed. In de snelheid klik je heel gemakkelijk op een linkje en kunnen criminelen je telefoon ‘gijzelen’. Zo kunnen ze bij al je data, mailboxen en social media accounts. Vaak zit er niets anders op dan terug te gaan naar de fabrieksinstellingen.

Het kwaad is dan alleen al wel geschoten en je bent al je data kwijt. In een privésituatie is dit vervelend, maar zakelijk gezien kan dit veel problemen geven.

Zakelijke klantdata op mobiel

Als het op je zakelijke telefoon mis gaat, dan kan dit grote problemen hebben. Het kan mis gaan doordat je op een verkeerde link klikt in een e-mail of op een LinkedIn privébericht. Hackers zullen vervolgens een programma installeren op je telefoon wat je zelf niet doorhebt. Ongemerkt halen ze alle data van je telefoon. Denk aan al je zakelijke e-mails, offertes, facturen, inloggegevens en klantenlijsten. Deze data is erg waardevol en zal bij een een datalek zeker gemeld moeten worden bij alle klanten en bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Virusscanner op mobiel

Er zijn gelukkig een aantal zaken die je kunt doen om het hackers moeilijk te maken. De eerste stap die je vrijwel direct kunt ondernemen is door een virusscanner te installeren. Kies daarbij niet voor een gratis app, want deze doen vaak meer kwaad dan goed. Geef een paar euro per maand uit en kies voor een betrouwbare partij. Met zo’n virusscanner ben je net als op je computer goed beschermd tegen ongewenste activiteiten.

Diefstal & verloren

De nieuwste generatie telefoons heeft allerlei mogelijkheden om op afstand je telefoon te wissen en te lokaliseren. Zorg ervoor dat je dit goed instelt en ook regelmatig test. Weet je de inlogcodes nog van je hoofd accounts en kun je daarbij? Veel virusscanner apps bieden ook de opties rondom diefstal en een verloren telefoon.

Screenprotector & hoesjes

Op je telefoon kun je met software het nodige beveiligen. Vergeet echter ook niet om aan de beveiliging en bescherming van je toestel zelf te denken. Het zou namelijk jammer zijn als je jouw splinternieuwe iPhone laat vallen. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg stevige en modieuze iPhone 13 hoesjes op de markt.

Want een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Met een sterk hoesje weet je zeker dat je telefoon altijd goed vast zit en dat de kans op schade bij een val of stoot een stuk kleiner is. Zelf zijn wij fan van de Book-case, want daarmee kun je de telefoon goed vastklemmen tijdens het lopen.

Voorzie daarnaast je telefoon van een hoge kwaliteit screenprotector. Zo verklein je de kans op een gebroken scherm en krijg je minder krassen.

Als laatste tip: maak regelmatig een back-up van al je data! De cloud van Google en Apple zijn handig, maar vaak is het herstellen niet altijd even makkelijk.