Hoe kan je je het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

De spanning die je ervaart bij een sollicitatiegesprek voor een communicatie of marketing functie is normaal. Het is een natuurlijke reactie, een teken van je ambitie en verlangen om die specifieke functie te bemachtigen. Het is geen alledaagse situatie; je staat op het punt om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers, waarbij jouw carrière en toekomst op het spel kunnen staan. Een sollicitatiegesprek voor een functie die je echt wilt, kan daardoor overweldigend zijn.

Maar ondanks deze onvermijdelijke druk, heb je veel meer controle over de situatie dan je misschien denkt. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat is precies waar dit blog over gaat. Hoe kun je je het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Hieronder bieden we een reeks nuttige tips om je op weg te helpen.

Onderzoek

Als werkzoekende is het belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Kijk goed naar waar het bedrijf voor staat en of dat ook goed bij jou aansluit als persoon. Het is ook slim om te kijken in welke branche het bedrijf in kwestie aanwezig is, zodat je ook al wat onderzoek kan doen naar deze branche.

Functie

Kijk goed naar wat de functie inhoudt bij de vacature. Wat wordt er precies van jouw verwacht? Denk goed na over welke soorten antwoorden op vragen het beste aansluiten bij wat er bij de functie wordt verwacht.

Voorbereiding

Het is slim om het gesprek alvast voor te bereiden door bijvoorbeeld wat vragen te oefenen. Bedenk alvast wat je gaat zeggen op wat veelgestelde vragen zoals “Vertel eens wat over jezelf”.  Zo heb je minder nadenk tijd tijdens het gesprek zelf en kom je zelfverzekerd over. Maar vergeet niet dat even nadenken over je antwoorden ook juist weer professioneel en doordacht kan overkomen. Vindt dus een goede balans hierin.

Kleding

Denk er goed over na welke kleding je aan doet en zorg aan dat dit aansluit op het bedrijf waar je solliciteert. Het is over het algemeen slim om te kiezen voor iets netjes en niet iets zoals een joggingbroek.

Documenten

Zorg dat je alle documenten mee hebt of al doorgestuurd hebt voor je naar het sollicitatiegesprek gaat. Denk bijvoorbeeld aan je CV, maar ook eventueel een portfolio als je die bijvoorbeeld hebt. Het kan fijn zijn om te refereren naar materiaal wat je al eerder gedaan hebt, zodat de werkgever een goed idee krijgt over wat je kan en wat je al eerder hebt gedaan.

Solliciteren zal nooit niet spannend worden, zeker als het een bedrijf is waar je heel graag aan het werk wilt gaan. Het is belangrijk om voorafgaand aan het sollicitatiegesprek wat onderzoek te doen naar het bedrijf en wat er van de functie waarop je solliciteert verwacht wordt. Bereid jezelf ook alvast voor op wat veelgestelde vragen, kies voor kleding dat past bij het bedrijf en neem alle benodigde documenten mee of lever deze van te voren al aan.