Beeldgeneratie met Stable Diffusion: hoe werkt dat?

Je kunt tegenwoordig gebruik maken van diverse AI-tools voor het genereren van afbeeldingen. Midjourney mag zich bijvoorbeeld rekenen tot de meest populaire AI-tools voor het verkrijgen van hoogwaardige afbeeldingen. Daarnaast is ook Stable Diffusion heel populair, zeker ook onder bedrijven. Hoe krijg je nu precies de beste beelden uit deze AI-oplossing?

Zo werkt Stable Diffusion voor beeldgeneratie

Elke AI-tool heeft een eigen werkwijze, maar in de basis zorgen ze allemaal voor het aanleveren van uniek materiaal op basis van een opdracht. Stable Diffusion werkt met een uitzendmodel. Deze wordt gebruikt om afbeeldingen te genereren op basis van een opdracht die door middel van tekst wordt aangeleverd door de gebruiker. Wij geven je graag inzicht hoe dit proces van Stable Diffuser stap voor stap in zijn werk gaat.

1. Het begrijpen van de ingevoerde tekst

Wanneer je gebruik maakt van Stable Diffusion, dan ben jij de persoon die de AI de opdracht geeft tot het genereren van een afbeelding. Het is dus aan jou om aan te geven wat voor afbeelding je graag wilt hebben. Je schrijft een beschrijving van wat er op de afbeelding te zien moet zijn. Dit doe je in gewone, natuurlijke taal, dus niet in code.

Je voet de opdracht in zoals je ook een zoekopdracht in Google zou invoeren. Vervolgens gaat de AI het verzoek interpreteren om te begrijpen wat je precies wilt. Jouw tekst wordt door de AI geanalyseerd, waarna deze relevante informatie extraheert om de juiste afbeelding te creëren.

2. Het gebruik van een diffusiemodel

De AI-tool gebruikt een diffusiemodel dat leert om ruis te verwijderen uit onscherpe beelden, waardoor er een scherpe en hoogwaardige afbeelding ontstaat. Het uitzendmodel creëert dus eerst een wazige afbeelding, waarna deze wordt verfijnd totdat er een scherp en helder beeld ontstaat dat bruikbaar is voor de gebruiker.

3. Lerend vermogen van Stable Diffusion

Stable Diffusion is een AI-tool en dat betekent dat het een zelflerende oplossing is. De tool is dus voorzien van een lerend vermogen, waardoor de tool automatisch beter wordt naar mate deze meer opdrachten verwerkt. De resultaten die worden verkregen worden niet alleen steeds nauwkeuriger op basis van de ingevoerde opdracht. Deze worden ook steeds realistischer van kwaliteit. Op het moment dat jij een afbeelding laat genereren op basis van een beschrijving, leert de AI dus alweer voor een volgende opdracht.

4. De daadwerkelijke beeldgeneratie

De AI doet kennis op terwijl deze werkt en combineert deze kennis met de informatie die verstrekt is voor het genereren van een passende afbeelding. Zodra de AI de tekst die je hebt ingevoerd heeft geïnterpreteerd wordt het verspreidingsmodel toegepast, waarna de daadwerkelijke beeldgeneratie plaatsvindt. In bepaalde gevallen zal de AI ervoor kiezen om meerdere afbeeldingen te verstrekken, omdat de ingevoerde beschrijving meerdere interpretaties kan weerspiegelen. Op die manier probeert de AI dus altijd nauwkeurig tegemoet te komen aan jouw opdracht.

5. Het bewerken van bestaand beeldmateriaal

Stable Diffusion is niet alleen in staat om op basis van opdrachten volledig nieuwe afbeeldingen te genereren. De AI tool is ook in staat om bestaand beeldmateriaal te bewerken. Hierbij zijn de mogelijkheden deels vergelijkbaar met die van PhotoShop. Je kunt onder meer elementen van een afbeelding laten wijzigen, kleuren laten veranderen of objecten van foto’s laten verwijderen of er juist aan toe laten voegen door de AI. In dit geval geef je de afbeelding aan de AI en geef je de bijbehorende opdracht, waarna stable Diffusion aan de slag gaat om er de foto van te maken die jij hebben wilt.

Effectief gebruik maken van AI voor contentcreatie

Er zijn meerdere AI-tools die je kunt gebruiken voor het creëren van content, waaronder hoogwaardige afbeeldingen. Dit legt voor bedrijven een heel nieuwe wereld aan kansen open voor het publiceren van effectief, pakkend beeldmateriaal. Wil jij optimaal leren werken met AI-tools voor contentcreatie? Volg dan onze training en leer alles over onder meer de tools Stable Diffusion en Midjourney.