Alt tags: zo belangrijk en toch het vaakst vergeten!

Als je een actief zakelijk blog hebt, dan heb je de mogelijkheid om slim te focussen op SEO. Blogs lenen zich hier namelijk uitstekend voor. Het is altijd goed om zo veel mogelijk aandacht aan SEO te besteden. De alt tag is een mooi voorbeeld van makkelijk, snel en effectief focussen op SEO. Toch is de alt tag één van de meest vergeten juweeltjes uit het SEO-landschap. Wij vertellen je er graag meer over.

Wat is de alt tag eigenlijk?

Een alt-tag, ook wel alt-attribuut of alt-tekst genoemd, is een HTML-attribuut dat op afbeeldingen wordt toegepast om een ​​tekstalternatief voor zoekmachines te bieden. Een alt-tag ziet er meestal als volgt uit:

<img src = “mijn foto.jpg” alt = “beschrijving van de foto” title = “mijn foto” /

Technisch gezien is de alt tag geen ’tag’, maar een attribuut in tekstvorm binnen een ‘image tag’. In feite wordt de term ‘alt tag’ het meest gebruikt of gezocht op Google volgens de Google Ads Keyword Planner.

Wat is de functie van de alt tag?

De alt-tag heeft verschillende functies voor afbeeldingen. Met betrekking tot SEO helpt het crawlers of zoekmachinebots, zoals de Googlebot, om beter te begrijpen wat er in de afbeelding staat door op dergelijke attributen te letten en zo de hele pagina beter te kunnen evalueren. Naast SEO heeft de alt-tag meer interessante functies. Als de afbeelding om technische of browser gerelateerde redenen niet kan worden geladen, wordt in plaats daarvan de inhoud van het Alt-attribuut weergegeven. Schermleesprogramma’s lezen de alt-tekst bijvoorbeeld voor aan slechtziende internetgebruikers om barrièrevrij te kunnen surfen. Zo zie je dat de alt tag om meerdere redenen, dus niet alleen voor SEO, heel waardevol is.

Waar vul je de alt tag in?

Als jouw website een pure, statische HTML-website is of een CMS waarin afbeeldingen via HTML zijn geïntegreerd, kan de alt tag direct in de betreffende ‘Image-tag’ worden ingevoerd.

<img src = “meinbild.jpg” alt = “Voer hier de alternatieve tekst in.” titel = “Mijn foto” />

De meeste websites met een CMS hebben geen algemene handleiding voor het toevoegen van alt tags. Bij het populaire CMS WordPress kan de alt tag bijvoorbeeld direct onder ‘Media’ bij de betreffende afbeelding worden opgeslagen. Plaats je in WordPress een afbeelding direct bij je blog, dus een ‘uitgelichte afbeelding’? Dan kun je bij het invoegen van de afbeelding direct de alt tag invoeren.

Hoeveel tekens moet de alt-tag hebben?

Volgens Google is er niet echt een exacte tekenlimiet, zoals bij metatitels of metabeschrijvingen. Ook hier verschillen de meningen van SEO experts over welke frames van karakterlengte het beste zijn. De meest populaire schermlezers knippen alt tags af met ongeveer 125 tekens, dus je moet de inhoud indien mogelijk beperken tot dit aantal tekens of minder. Het is altijd goed om de alt tag kort en duidelijk te maken.

Beschrijf zo kort en eenvoudig mogelijk wat er op de betreffende afbeelding staat. Afhankelijk van de inhoud zijn meestal 3 tot 5 woorden voldoende. Met betrekking tot SEO is het natuurlijk logisch om relevante zoekwoorden te gebruiken. De relevantie moet bestaan voor zowel de inhoud van de afbeelding als, indien mogelijk, ook voor de inhoud van de webpagina waarop de afbeelding staat.

Maak je blogs effectiever met een goede alt tag

Blogs bieden eindeloos veel mogelijkheden om aan SEO te werken. Je kunt dan ook mooie SEO scores bereiken, maar dan moet je wel elke kans aangrijpen die je krijgt. De alt tag is hier zeker eentje van. Kijk eens naar onze SEO training om alles te leren over SEO. Vergeet deze dus niet in te vullen voor de afbeeldingen die je bij je blogs plaatst. Heb jij nog geen actief blog en wil je het schrijven van blogs uitbesteden? Dan staan wij voor je klaar. Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.