7 Social media trends voor het MKB in 2015

Het nieuwe jaar staat op het punt om te beginnen en dus is het weer tijd voor de jaarlijkse trendlijstjes. In de wereld van social media spelen er volop trends en ontwikkelingen welke marketeers goed in de gaten moeten houden.

Social media trends voor 2015

Hieronder geef ik mijn 7 trends rondom social media en online marketing.

Trend 1: Het speelkwartier is voorbij

Waar bedrijven afgelopen jaren nog maar wat romelden op social media, zal in 2015 het speelkwartier voorbij zijn. Het gebruik van social media zal steeds serieuzer worden voor marketeers. Ontwikkel dus een strategie / visie hoe social media kan bijdragen aan je doelstellingen en voer dat uit.

Trend 2: Content marketing is een must

Om succesvol social media in te zetten en meer traffic naar je website te krijgen is het een must om te gaan bloggen. Het schrijven van artikelen waar je doelgroep op zit te wachten noemen we ‘content marketing’. Naast het schrijven van blogs kun je ook video’s en podcasts gaan maken.

Trend 3: Wees bereid om geld uit te geven

Om voldoende bereik te krijgen op Facebook moet je bereid zijn om geld uit te geven. Facebook schroeft het bereik van je berichten steeds verder naar beneden. Het is dus niet anders dan dat je berichten moet gaan promoten / boosten. Voor een gemiddelde MKB’er is 10 euro per week een goed tarief om aan te houden.

Trend 4: Blijf niet achter… ga mobiel!

Je website moet responsive zijn. Er is gewoon geen discussie meer over mogelijk. Het aantal mensen dat dagelijks mobiel aan het surfen is neemt alsmaar toe en die moeten gemakkelijk over je website navigeren.

Trend 5: Social shopping

Je zult op social media steeds vaker aanbiedingen van bedrijven gaan zien. Deze social shopping berichten komen al soms langs op Twitter. Facebook heeft dit nog niet echt, maar de verwachting is dat ook zij het over een paar maanden zullen hebben.

Trend 6: Realtime marketing

Je social media berichten 1 maand vooruit plannen is niet meer van deze tijd. Om succesvol te worden op social media moet je snel inspelen op de actualiteit. Denk daarbij aan de grappige foto’s die het team van Heineken maakte tijdens het WK. Door als bedrijf in te spelen op de actualiteit kan een bericht snel viraal gaan.

Trend 7: Wearables & smartwatches

Eind 2014 introduceerde Samsung een aantal smartwatches. Via een smartwatch krijg je alle meldingen binnen van je telefoon, hij meet je hartslag en telt je stappen. Deze gadgets kosten rond de 100 euro en beginnen steeds populairder te worden. In 2015 verwacht ik dat er meer apps zullen komen voor de smartwatch en zien bedrijven de kansen van wearables.

Social media marketing in 2015

Heb je nu ondersteuning of advies nodig over deze trends of je social media strategie voor 2015? Neem dan contact met ons op!