7 ICT tips voor iedere ZZP’er

Een zzp’er heeft meestal geen hele ICT afdeling achter zich staan. Toch maakt een zzp’er of freelancer vaak veelvuldig gebruik van het internet, sociale media en digitale kanalen. Een goede controle en onderhoud van de netwerken en bijbehorende apparatuur is dus een noodzakelijk kwaad om de inkomsten te kunnen continueren.

Voorkom ICT problemen als zzp’er

Wanneer niemand de verantwoordelijkheid neemt voor het beheer en gebruik van netwerken, kan dit grote problemen veroorzaken. Niemand wil dat bedrijfsgegevens uitlekken, programma’s vastlopen door virussen of andere problemen die de werkzaamheden belemmeren.

Veel ellende kun je als zzp’er voorkomen door regelmatig deze 7 ict tips voor iedere ZZP’er op te volgen:

Tip 1: Back-up dagelijks

Mocht er toch onverhoopt iets mis gaan met je computer of andere hardware, dan heb je in ieder geval alle gegevens nog ter beschikking voor het voorzetten van de werkzaamheden. Een back-up maken, is een simpele aangelegenheid. Je kunt op de computer ervoor kiezen om dit handmatig te doen of een automatische back-up instellen. Plaats de back-up op een externe harde schijf en stel je bestanden veilig.

Tip 2: Gebruik office 365

Office 365 is eigenlijk dezelfde Office van Microsoft die je waarschijnlijk al kent, alleen met meer voordelen voor het bedrijfsleven. Officie 365 werkt met de ‘Cloud’, waardoor je bijna vanaf iedere locatie en vanaf ieder apparaat je programma’s of bestanden kunt bewerken. Ze zijn altijd up-to-date en ook de functies van de programma’s worden automatisch geupdate. Dit maakt je een stuk flexibeler in je werkzaamheden. Een ander belangrijk gegeven is dat je gegevens worden beschermd. Ze werken met aangescherpte beveiliging en aanbevolen bewerkingsprocedures. Doordat de focus wordt weggehaald van het technisch beheer blijft er meer tijd over voor innovatie.

Tip 3: Beveilig je telefoon

Beveilig je telefoon, smartphone of tablet met een code. Je zult jezelf erover verbazen hoeveel persoonlijke en zakelijke informatie op deze devices te vinden is. Door goede beveiliging aan te brengen, voorkom je dat anderen in je telefoon kunnen rondsnuffelen. Er bestaan ook speciale apps waar je extra gevoelige informatie ‘achter slot en grendel’ op je telefoon kunt opslaan.

Tip 4: Pas op met open wifi netwerken

Gratis wifi op een terras is natuurlijk prettig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wanneer je websites op een onbeveiligd netwerk bekijkt, kan een ervaren hacker met je mee kijken. Als iemand ook nog een wireless network analyzer installeert, kan er zelfs data die verstuurd wordt via dit netwerk onderschept worden. Logingegevens kunnen worden onthuld en de kwaadwillende figuur kan inloggen op jouw vertrouwelijke sites. De ideale verbinding is een versleutelde verbinding met je mailserver, maar dat is niet altijd de realiteit.

Tip 5: Laat je laptop niet onbeheerd achter

Laat je laptop nooit onbeheerd achter, zeker niet bij klanten. Een ervaren computergebruiker heeft in enkele ogenblikken gevonden wat hij of zij zoekt. Maak in ieder geval gebruik van een ingevoerd wachtwoord. Het beste is om de laptop volledig te beschermen zodat er nooit onversleutelde gegevens op de schijf staan.

Tip 6: Bezuinig niet op antivirus software

Een degelijk antivirus software op alle hardware is een belangrijke tip. Bezuinig hier niet op. Kies voor een programma wat eenvoudig te gebruiken is en wat goed beschermt tegen malware. Een verouderd antivirus programma geeft geen goede bescherming. De ontwikkelaars van de virus aanvallen staan ook niet stil. Zij zijn voortdurend bezig om nieuwe virussen te ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat je antivirus software regelmatig een update krijgt.

Tip 7: Update Windows of IOS regelmatig

Niet alleen het virus programma maar ook Windows of IOS heeft regelmatig een nieuwe update nodig. Ook de besturingsprogramma’s zijn bijna constant het doelwit van internetcriminelen. Jouw besturingssysteem wordt hierdoor een doelwit. Zo zouden ze handelingen met jouw computer kunnen verrichten, zonder dat je hier zelf erg in hebt.
Een andere belangrijke reden is dat een besturingssysteem bijna nooit voor 100% foutvrij is. Met updates worden er iedere keer weer nieuwe aanpassingen en verbeteringen aangebracht.