6 Tips voor een geweldige presentatie

Een presentatie geven is niet voor iedereen gemakkelijk. Het spreken in het openbaar levert vaak een flinke dosis stress op en het kan allemaal al snel teveel worden als je er wat moeite mee hebt.

Een geweldige presentatie geven

Ook jij kan een perfecte presentatie neerzetten, met wat inzet van jouw kant en deze belangrijke tips in je broekzak!

1. Geloof in jouw verhaal

Moet je een presentatie gaan houden over een product of dienst waar je zelf niet achter staat? Sla het aanbod dan liever af, want voor een goed verloop van je presentatie is het niet alleen belangrijk om in je eigen kunnen te geloven, maar het is ook noodzakelijk dat je gelooft in wat je staat te verkondigen.

2. Voeg elementen toe

Een presentatie hoeft zeker niet alleen uit een praatje te bestaan. Je kunt er van alles bijvoegen. Denk aan een mooie PowerPoint om je te ondersteunen, aan een video of een fotoreportage. Deze elementen helpen je er stap voor stap doorheen, en als je publiek hiernaar kijkt heb jij even ademruimte.

3. Zorg voor logica

Een logische opbouw van je presentatie is zeer belangrijk. Een logische volgorde van aanspreekpunten zorgt ervoor dat jij gemakkelijker in staat bent om de volgorde aan te houden, en dus niet in de war te raken, terwijl het je publiek juist helpt om de informatie beter in zich op te nemen.

4. De juiste toon en houding

Laat met je toon horen, en met je houding zien, dat je weet waar je het over hebt. Je hebt geen reden om gespannen te zijn, want je weet waar het over gaat. Je mag best lekker losjes staan en variatie in je stem laten horen. Zorg ervoor dat het zo klinkt dat je je goed voorbereid hebt zonder dat het overkomt dat je het woord voor woord hebt ingestudeerd.

5. Raak bekend met de omgeving

Het is verstandig om, als die kans er is, alvast eens de zaal te bekijken. Raak bekend met de omgeving, zodat je je hier prettig voelt. Dit scheelt al de helft.

6. Let op je snelheid

Veel mensen gaan sneller praten wanneer zij gespannen zijn. Dit is onprofessioneel en soms zelfs onverstaanbaar. Probeer juist een tikkeltje langzamer te praten dan je gewoonlijk doet. Dit helpt om een goed ritme aan te houden.

Toch een spreker inschakelen?

Moet er een presentatie over social media worden gehouden en voel jij je alles behalve comfortabel bij het idee dat jij de spreker zal zijn? Als je het echt niet ziet zitten, dan kan je natuurlijk altijd een social media spreker inschakelen. Dan verzorg je zeker een fantastische presentatie, zonder zelf de stress te dragen!