6 Tips om stress te voorkomen als ZZP’er

Wanneer je een eigen bedrijf hebt of voor jezelf werkt, is het best moeilijk om niet te gaan stressen. Alle verantwoordelijkheid rust namelijk op jouw schouders en niemand lijkt in de gaten te hebben dat je het razend druk hebt. Hieronder 6 tips om stress te voorkomen.

Voorkom stress als ZZP’er

Stress kan veel invloed op je leven hebben, op een negatieve manier. Hoe voorkom je dat?

Tip 1: Leg de lat niet te hoog

Ga geen onnodige verplichtingen aan, deze zullen de druk verhogen en zorgen er enkel voor dat je meer gejaagd aan het werk gaat. Zeg eens ‘nee’ en kies voor rustgevende activiteiten.

Tip 2: Stop met uitstellen

Uitstellen kan heel prettig zijn, vooral wanneer taken niet zo leuk zijn, maar wanneer je dingen te lang laat liggen, moet je het vaak afraffelen om op tijd klaar te zijn.

Tip 3: Plan ruim

Je agenda heeft niet zoveel lijntjes, omdat je ze helemaal vol moet schrijven. Ruim plannen geeft lucht. Je gaat niet gehaast op weg en je weet dat je overal de tijd voor kunt nemen.

Tip 4: Maak een wandeling

Vooral bij een kantoorbaan zal het herkenbaar zijn: je zit de hele dag op je stoel naar je scherm te staren en dat merk je ’s avonds maar al te goed aan dat zware gevoel in je hoofd. Bewegen en buiten zijn is gezond!

Tip 5: Eet gezond

Zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Ongezond eten is verleidelijk, maar door gezond eten, voel je je ook een stuk fitter.

Tip 6: Het leeftempo omlaag

Stop met multi-tasken en leef ‘langzamer’. Zo zul je weer kunnen genieten van de kleine dingen van alledag.

Social media en stress

Veroorzaakt social media bij jou veel stress? Wil je de druk van de ketel te halen? Volg een training om met social media om te gaan, of laat ons alles voor je verzorgen!