5 Tips voor een succesvolle eerste business meeting

Een potentiële klant overtuigen. onderhandelen en de beste deals sluiten.. Zakelijke meetings hebben altijd een doel. Natuurlijk wil je er het beste voor jezelf uithalen, maar je mag de ander ook niet vergeten. Te vaak laten we kansen lopen omdat we ons verkeerd opstellen tijdens de belangrijkste afspraken.

Zo ben jij een ideale gesprekspartner

Een eerste meeting is pas succesvol wanneer beide gesprekspartners tevreden zijn over het verloop. Jij kan je business meeting gegarandeerd succesvoller laten verlopen met deze 5 tips.

1. Wie heb je tegenover je?

Doe voorafgaande aan de meeting onderzoek naar de persoon, of personen, die je tegenover je krijgt. Kijk eens of deze social media accounts heeft en focus je op de uitstraling van deze persoon en ook zeker op het taalgebruik. Hoe formeel of informeel komt de persoon op je over? Houd hier rekening mee tijdens de business meeting.

2. Laat iemand uitspreken

Als de ander aan het woord is, dan laat je deze uitspreken. Het is heel verleidelijk om midden in een verhaal in te springen wanneer er iets gezegd wordt waar jij het niet mee eens bent. Doe dit niet, maar onthoud wat je zeggen wilt en wacht tot de persoon is uitgesproken. Onderbreken is niet alleen wat aan de onbeschofte kant, maar het geeft ook het signaal dat je eigenlijk niet geïnteresseerd bent in wat de ander te zeggen heeft.

3.  Neem je tijd bij het antwoorden

Luister goed naar wat je gesprekspartner vertelt en geef niet te snel antwoord. Een te snel antwoord geeft aan dat je hier al over na hebt gedacht terwijl de ander nog aan het woord was. Luister eerst het verhaal af en laat merken dat je de tijd neemt om een passend antwoord te geven.

4. Eerst antwoorden, dan vertellen

Heb je tijdens het verhaal van de ander iets gehoord waar je het niet mee eens bent, en heb je het fatsoen opgebracht om dit nog even voor je te houden tot deze persoon uitgesproken was? Heel netjes, maar je moet het nog iets langer voor je houden. Reageer eerst op het verhaal in het algemeen, of geef duidelijk en uitgebreid antwoord op de gestelde vraag. Ga hierna pas over op het benoemen van punten waar jij je wellicht niet zo in kunt vinden.

5. Praat niet teveel

Natuurlijk wil je jezelf bewijzen. Je wilt laten zien dat jij weet waar je over praat. Dat mag natuurlijk ook, maar praat niet teveel. Probeer een meeting zoveel mogelijk te sturen naar een goede balans. Je spreekt ongeveer 50% en je luistert ongeveer 50%. Zo hebben beide partijen ook voldoende gelegenheid om te zeggen wat gezegd moet worden.

Hoe kom jij over?

Bedenk ook dat de mogelijkheid bestaat dat je gesprekspartner ook even kijkt wie hij of zij voor zich krijgt. In de meeste gevallen wordt er voor de zakelijke meetings even gekeken op LinkedIn. Hoe kom jij over op LinkedIn, en is dit ook gelijk aan de manier waarop je jezelf wilt presenteren? Zie jij verbeterpunten, maar weet je niet goed hoe? Volg dan onze LinkedIn training.