5 Tips om veilig op vakantie te gaan met Social Media

De zomervakantie is weer begonnen en dat betekend dat we weer massaal gaan geniet van een weekje zon in Frankrijk of Spanje. Wat echter veel mensen doen is dat ze via Twitter delen dat ze op vakantie zijn. Dit is misschien onschuldig bedoeld, maar voor criminelen is dit hartstikke interessante informatie. Mijn advies is daarom ook om dit nooit te delen op sociale media.

Veilig op vakantie met Social Media

Graag geef ik je 5 tips over hoe je veilig op vakantie kunt gaan met social media. Deze tips zijn op deze pagina te vinden, maar ik vertel ze ook in onderstaande video.

Tip 1: Ga je wel of niet updates versturen?

Bepaal voor je op vakantie gaat of je wel of juist geen updates gaat versturen. De veiligste manier is om geen updates te versturen, maar het kan zijn dat je zo verslaafd bent, dat je toch besluit om berichten te versturen. Let daarbij dan wel op dat je niet zegt dat je op vakantie bent. Voeg ook geen locatie toe aan je tweet.

Tip 2: Check je privacy settings op Facebook

Updates op Facebook kunnen op verschillende manieren verstuurd worden. Je kunt alle berichten naar de wereld sturen of je kunt ze afschermen. Controleer deze instelling, want je wilt niet dat de hele wereld per ongeluk weet dat jij op vakantie bent in Spanje.

Tip 3: Let op met in-checken via Foursquare

Het is heel verleidelijk om in te checken bij een camping of beroemde discotheek. Als je alleen vrienden hebt toegevoegd aan Foursquare, dan kun je dit zonder problemen doen. Let er alleen wel op dat het vinkje van Twitter en Facebook uit staat. Op die manier blijft jouw update alleen op Foursquare en deel je hem niet met de wereld.

Tip 4: Zet tweets van te voren klaar

Als je de indruk wilt wekken dat je toch gewoon thuis bent, kun je ook tweets klaarzetten. Hiervoor kun je gebruik maken van Hootsuite of Tweetdeck. Als je 1 á 2 tweets per dag klaar zet, dan heeft niemand door dat je op vakantie bent.

Tip 5: Upload je foto’s niet gelijk vanaf het stand

Het is natuurlijk erg gemakkelijk om vanaf het strand een foto te uploaden naar jouw vrienden en familie in Nederland, maar realiseer je wel dat dit enorm veel bandbreedte van je 3g abonnement kost. Nu zijn er wel prijzen gemaakt m.b.t. de tarieven, maar het is nog steeds prijzig. Dus zoek een Wifi-spot op en upload daar je foto’s.

Laatste tip
Als je kinderen hebt tussen de 12 en 16 jaar, let dan goed op wat zij delen via Twitter en Facebook. Veel van de vakantie tweets worden door deze doelgroep gedeeld terwijl de ouders van niets weten. Praat dus met je kind over de gevaren en houd dit in de gaten.