5 Tips om je megaproject onder controle te houden

Het managen van een megaproject is als het koken met honderd pannen tegelijk. Je weet wat er in zit. De kooktijd. De benodigde temperatuur. De smaak. Maar om het gas goed te bedienen en op de juiste momenten de pannen op het vuur te zetten of er weer te halen is een kunst op zich. Hierbij 5 handige tips!

Controle is essentieel

Het kunnen controleren van de voortgang van je project is van belang. Denk er wel om dat controleren niet hetzelfde is als al het werk zelf doen. Maak gebruik van onderstaande tips en ondersteunende social mediatools voor een succesvol eindresultaat.

Tip 1. Goede voorbereiding is het halve werk

In een navigatiesysteem in de auto toets je in wat je bestemming is. Je einddoel. Met terugwerkende kracht wordt vervolgens berekend en beschreven hoe je daar komt. Zo werkt het ook met een groot project. Begin bij het einde. Weet wat je wil. Beredeneer terug naar waar je moet beginnen.

Tip 2. Sterkte/zwakte analyse van je medewerkers

Samenwerking is bij projectmanagement de sleutel naar succes. Maak altijd gebruik van de sterktes en zwaktes van je medewerkers. Wie taalvaardig is, laat je schrijven. Wie goed met cijfers is, laat je rekenen. Spreek je medewerkers aan op wat ze kunnen. Zet elk mens daarmee in zijn kracht. In ieder bedrijf zit voldoende talent om van een megaproject een succes te maken.

Tip 3. Betrokkenheid

Bij grote projecten is de moeilijkheid om de betrokkenheid van de medewerkers levendig te houden. Dat vereist van jouzelf als projectleider een actieve houding. Geef vertrouwen en binnen grenzen mandaat om zelf beslissingen te maken.

Tip 4. Communicatie

Geen project zonder communicatie. Zorg dat de lijnen kort zijn en dat de benodigde informatie voor iedereen beschikbaar is. Laat je ondersteunen door een managementtool ‘in the cloud‘ voor het opslaan en delen van alle documentatie.

Tip 5. Evaluatie … ook tussentijds

Neem tussentijds een aantal momenten om een pas op de plaats te maken. Bij grote projecten is er gedurende langere tijd een hoge werkdruk. Sta even stil bij het werk dat al verricht is. Geef de creditsdaarvoor aan je medewerkers. Maak daarna samen de opmaat naar de volgende fase.

Social media projectmanagement

Wil je meer weten over hoe je als bedrijf gebruik kunt maken van social media bij megaprojecten? Neem dan eens een kijkje bij onze social media trainingen.