5 Nieuwe social media om in de gaten te houden

De afgelopen maanden is het social media landschap gedomineerd door de vier grootste aanbieders: Facebook, LinkedIn, Twitter en YouTube. Echter wat gaat het volgende populaire sociale netwerk worden? De afgelopen maand heb ik gekeken naar welke nieuwe platformen het snelst zijn gegroeid qua gebruikers, interactie en betrokkenheid. Daaruit kwamen vijf platformen die zeker een kans maken om door te breken.

Pinterest1. Pinterest: Pinnen en boards

Pinterest is één van de nieuwste social media die je zeker goed in de gaten moet houden. Al enkele grote merken maken in Nederland gebruik van Pinterest om acties te houden en om hun collectie te showen. Pinterest is een website waar mensen fotocollecties op kunnen delen met hun vrienden en waar ze leuke foto’s die ze tegenkomen op het web aan toe kunnen voegen.

In januari 2012 kreeg Pinterest al meer traffic dan Twitter en LinkedIn bij elkaar in de VS. Het bedrijf groeit inmiddels erg hard en op steeds meer websites verschijnt een ‘pin-it’ knop. Hiermee kunnen gebruikers gelijk die foto op hun ‘board’ plaatsen.

2. myYearbook: Ontmoet nieuwe vrienden

Misschien nog niet zo bekend in Nederland, maar in Amerika slaat het succes van deze nieuwe manier van nieuwe vrienden ontmoeten erg aan. myYearbook is een website waar mensen opzitten die op zoek zijn naar vrienden waarmee ze mogelijk een relatie willen aangaan. Dit staat haaks op een traditionele datingwebsite, want daar ligt de focus op het direct maken van een date.  myYearbook is erg gericht op de eindgebruiker en luistert goed naar hun wensen en ideeën.

Sinds de oprichting in 2005 heeft de website ruim 33 miljoen leden. Kennelijk slaat het idee van nieuwe vrienden ontmoeten via games, foto’s en video aan. Dus wie weet gaat het in Nederland ook nog komen, alhoewel ik denk dat het niet eenvoudig zal worden.

3. Instagram: We houden van foto’s

Het succes van deze foto bewerk app is niet meer te stoppen! Toen het vorig jaar uitkwam voor de iPhone werd het al snel de meest gebruikte app voor veel Twitter en Facebook gebruikers. Voor wie nog niet weet wat Instagram is: het is een app waarmee je foto’s kunt voorzien van allerlei effecten. Op deze manier maak je foto’s die er professioneel uitzien. In april 2012 kwam na lang wachten de Android app uit en die werd binnen enkele dagen al miljoenen keren gedownload.

Eén dag na de android lancering kwam er groot nieuws naar buiten: Facebook koopt Instagram voor 1 miljard dollar. De reden waarom Mark Zuckerberg Instagram kocht was omdat hij doorheeft dat foto’s steeds belangrijker gaan worden. Zo werden er alleen al in 2009 ruim 15 miljard foto’s geüpload naar Facebook!

4. Bebo: Lijkt wel erg op myYearbook

Misschien heb je wel eens gehoord van Bebo? Het was tot enkele jaren terug een concurrent van Facebook, maar toen AOL het in 2008 kocht voor $850 miljoen is de koers gewijzigd. Bebo gaat nu meer richting de kant van myYearbook. Het is nu een website geworden waar gebruikers games met elkaar kunnen spelen, foto’s en video’s kunnen delen en op de hoogte blijven van wat hun vrienden doen.

Het enige opvallende aan Bebo is, is dat ze beschikken over een eigen gameoutlet. Bebo is vooral interessant om te gebruiken als je op zoek bent naar een combinatie tussen Facebook en myYearbook.

5. Scoop.it: Maak je eigen magazine

Scoop.it is een online platform waar je op basis van je eigen content of die van het web een online magazine kunt verzamelen, herschrijven, opmaken en her-publiceren in een interactieve omgeving. Op deze manier word je de manager van je eigen online magazine. Scoop.it is in november 2010 in Toulouse opgericht en inmiddels werken er 15 mensen.

Via de website kun je een gratis of betaald account aanmaken en kun je aan de hand van een aantal topics jouw eigen magazine samenstellen. Deze kun je vervolgens doorsturen naar je volgers op Twitter, Facebook of ieder ander social media platform. De mogelijkheden van Scoop.it zijn eigenlijk onbeperkt, want zo zou je ook het kunnen gebruiken om een intern magazine of schoolkrant te maken.

Conclusie

Deze vijf social media platformen zijn op dit moment, 13 mei 2012, sterk aan het opkomen. Aangezien het een momentopname is, kan het zijn dat sommige platformen binnenkort niet meer populair zijn. Zelf denk ik dat Pinterest in combinatie met Instagram zeker gaat doorbreken in Nederland.