4 Redenen waarom goede voornemens mislukken!

Het nieuwe jaar is begonnen en wat een heerlijk gevoel is dat altijd weer! Heb je een goede jaarwisseling gehad? Heb je ook een aantal goede voornemens geformuleerd of ben je ze alweer vergeten? Uit onderzoek is gebleken dat na ongeveer 15 dagen de meeste mensen hun goede voornemens alweer zijn vergeten. Lees hieronder hoe je ervoor kunt zorgen dat dit jou niet gaat gebeuren.

Top 5 van goede voornemens voor 2015

Al jaren ziet de top 5 van goede voornemens er ongeveer zo uit:

  1. Afvallen
  2. Minder stress
  3. Meer sporten
  4. Minder geld uitgeven
  5. Stoppen met roken

Toch is het voor vele lastig om aan deze 5 zaken te werken. Volgens Timothy Pychyl, professor psychologie aan de Carleton University in Canada, zijn goede voornemens vorm van “cultureel uitstelgedrag”. Hieronder geven wij je graag 4 redenen waarom goede voornemens altijd mislukken.

Reden 1: Geen concrete doelstelling

“The road to someday leads to the the town of Nowhere”. Dit is een bekende uitspraak van Anthony Robbins. Woorden als: Dit jaar ga ik… of Dit jaar is de bedoeling dat… of Dit jaar ga ik proberen om … Hou gelijk maar op, want zo gaat het niet werken. Je moet je doelen concreet en SMART maken.

Reden 2: Je hebt geen goed plan

Je begint vol enthousiasme aan een dieet om die extra kilo’s te verliezen, maar dit gaat niet werken. Je moet je gedrag aanpassen. Waar deed je wat je deed? Breng dit in kaart en ga dit aanpassen

Tip 3: Verkeerde focus

Waar het vaak misgaat is dat je de focus legt op het gene wat je juist niet wilt. Bijvoorbeeld: “In 2015 wil ik minder friet gaan eten”. Je hoofd denkt hier de hele tijd aan: minder FRIET en dat wil je juist niet. Leg de focus dus op het resultaat, zoals bijvoorbeeld: In 2015 heb ik een slanke buik.

Tip 4: Geen stok achter de deur

Vrijwel de belangrijkste reden waarom goede voornemens niet lukken bij mensen is omdat ze geen ‘stok achter de deur’ hebben. Er is namelijk niemand die boos wordt als jij op 30 januari je goede voornemens alweer bent vergeten. Zorg er dus voor dat je coach zoekt die je gaat begeleiden.

Tips van Jesse van der Velde

Wat krijg je als je een personal trainer + internetondernemer + voedingsdeskundige combineert? …. Jesse van der Velde. In onderstaande video geeft hij zijn redenen waarom goede voornemens om af te vallen vrijwel altijd mislukken.