3 Scandinavische werkgewoonten die wij ook willen hebben!

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen in Scandinavië het meest gelukkig zijn met hun werk. De Scandinaviërs zijn aanzienlijk blijer met hun werk, hun collega’s en werkgevers dan werknemers waar ook ter wereld. Best wel gek, of toch niet?

Gewoon betere gewoonten

De Scandinaviërs hebben vaste gewoonten als het om werk gaat, en deze gewoonten zorgen ervoor dat zij zich gelukkiger voelen in het werk. Dat moeten wij ook hebben! Deze 3 gewoonten zouden ons ook heel veel blijer maken in het werk.

1. De verkorte werkdag

In Scandinavië werkt men maar zes uren per dag in plaats van acht tot negen uur. De regel 8 uur werken, 8 uur slapen en 8 uur vrije tijd gaat hier dan ook niet op. Wie nu direct denkt dat dit in een Nederlands bedrijf niet mogelijk is omdat het werk dan niet af komt heeft ook niet helemaal gelijk. Er is natuurlijk onderzoek gedaan naar de productiviteit, en wat blijkt? Mensen die maar 6 uur per dag werken zijn aanzienlijk productiever, fitter en ook nog eens gezonder, want ziekteverzuim is er bijna niet.

2. Een volledig vlakke hiërarchie

In Nederland werken we ineens een stapje harder als de afdelingschef voorbij loopt, we stoppen met praten als er een manager in de buurt komt en we worden zenuwachtig als we met de directie aan een tafel moeten zitten. In ons land hebben we te maken met een duidelijke rolverdeling en het lijkt erop dat we een beetje ‘bang’ zijn voor iedereen met een hogere functie. In Scandinavië heeft men hier geen last van, door de vlakke hiërarchie. Hierdoor gaat men beter met elkaar om, is de sfeer leuker en wordt er meer werk verzet door een aangename samenwerking.

3. Fika-Fika-Tijd

Nee, Koffietijd kennen ze niet in Scandinavië, maar hier kennen ze wel de Fika. Ken je dat, dat je het eigenlijk te druk hebt om van je werkplek weg te stappen voor een koffiepauze met je collega’s? Dit mag dus niet in Scandinavië. De Fika is een verplichte koffiebreak met je collega’s, druk of niet. Dit verbetert de onderlinge relaties.