11 Tips om de productiviteit hoog te houden in de hitte

We hebben de afgelopen week natuurlijk te maken gehad met behoorlijk wat hitte. Maandag mogen we wat koeler starten, maar daarna loopt de temperatuur gewoon weer op. Werknemers, werkgevers, ZZP’ers en freelancers; iedereen heeft er in meer of mindere mate last van.

Zo houd je de productiviteit toch hoog

Werken in hitte is niet prettig. Veel mensen voelen zich vermoeider, er ontstaan concentratieproblemen en men is prikkelbaarder dan gewoonlijk. Heel vervelend, voor jezelf en voor anderen. Wij geven je 11 tips over wat je kunt doen om de productiviteit toch hoog te houden in al die warmte.

1. De luchtstroming verbeteren

Ramen openzetten is met die hitte geen optie. Dan wordt het eerder warmer dan frisser. Het is goed om de luchtstroming te verbeteren. Plaats vinnen / ventilatoren of een mobiele airco.

2. Goede zonwering

Veel bedrijfspanden hebben zonnewering aan de binnenkant, zoals bijvoorbeeld luxaflex of lamellen. Dit helpt eigenlijk weinig tegen de hitte. De warmte komt namelijk toch eerst binnen voordat het deels geblokkeerd wordt. Zonwering aan de buitenzijde werkt aanzienlijk beter. Het scheelt gemiddeld twee graden aan warmte dat naar binnen komt.

3. Tropenrooster draaien

Een tropenrooster kan helpen. Hierbij wordt vaak gedacht dat er per definitie minder uren gemaakt moeten worden, maar dit is niet waar. Het is vaak het warmst rond 16.00 uur. Wordt er normaal van 08.00 tot 17.00 uur gewerkt? Pas dit dan aan naar van 06.00 tot 15.00 uur.

4. Een klimaatbeheersingsinstallatie

Het is altijd goed om te zorgen voor een goede klimaatbeheersingsinstallatie. Het is wel belangrijk deze door een erkend bedrijf te laten installeren voor de veiligheid.

5. Zet ramen open op het juiste moment

Houd de wind in de gaten. Komt er een frisse wind opzetten? Dan is dat het moment om wel alle ramen tegen elkaar open te zetten. Ook als de avond invalt, en de temperatuur buiten wordt lager dan de temperatuur binnen, is het goed om door te laten tochten.

6. Blijf drinken

Zorg ervoor dat je zelf, en je eventuele medewerkers, voldoende drinken. Drink het liefst water of limonade, maar zeker geen alcohol.

7. De elektriciteit eraf

Heb je veel elektrische apparaten in de werkruimte staan? Schakel deze dan zoveel mogelijk uit. Deze apparaten geven warmte af en dragen bij aan het oplopen van de binnentemperatuur.

8. Zet planten in de ruimte

Planten zorgen voor een stabieler en gezonder binnenklimaat. Planten hebben het vermogen om een deel van de negatieve effecten van warmte buiten tegen te gaan in de werkruimte.

9. Comfortabele kleding

Als je normaal gesproken kledingvoorschriften uitdeelt aan je medewerkers, en je hier zelf ook aan houdt, dan is het goed om deze toch even los te laten. Kostuums en mantelpakken zijn echt te warm en te warme kleding kan ten koste gaan van de gezondheid. Klanten zullen zeker begrijpen dat er even geen pakken gedragen worden.

10. Airconditioning in de nacht

Wanneer het mogelijk is, dan is het goed om de airconditioningssystemen vooral in de nachten op volle toeren te laten draaien. Vervolgens kan deze koude lucht tijdens de werkdag beter worden gecirculeerd.

11. De vochtigheidsgraad verlagen

Probeer de vochtigheidsgraad in de werkruimte te verlagen. Dit zorgt ervoor dat men makkelijker kan zweten en zo ook makkelijker kan afkoelen.

Wij wensen je nog veel succes met de voortdurende warmte!