Handleiding: WordPress via Installatron installeren
Om WordPress te installeren kan je aan de slag gaan met het handmatig creëren van de MySQL-database via het controlepaneel van je hostingprovider. Vervolgens gebruik je FTP om de bestanden naar de server te gaan uploaden. Het kan allemaal handmatig, waardoor je natuurlijk de handleiding voor het handmatig installeren van WordPress kan gebruiken, maar het kan ook aanzienlijk sneller. Hiervoor gebruik je Installatron.
Installatron voor DirectAdmin
In verreweg de meeste gevallen wordt DirectAdmin gebruikt, waarmee installaties geautomatiseerd kunnen worden. Dit kan door gebruik te maken van Installatron. Het is een plug-in die speciaal gemaakt is voor gebruik in combinatie met het DirectAdmin controlepaneel.
Installatron is dan ook niet alleen goed geschikt om te gebruiken voor de installatie van WordPress, maar kan ook worden ingezet voor het installeren van diverse andere open source applicaties, zoals bijvoorbeeld Magento en OpenCart. In deze handleiding leggen we je uit hoe je WordPress kan installeren met Installatron. Je kunt de volgende stappen volgen voor de snelle installatie.
1. Ga naar Installatron
Ga naar het controlepaneel van jouw webhosting en log hier in met behulp van de gegevens die je hiervoor hebt ontvangen van je hostingprovider. Vervolgens kan je ‘Installatron Application Installer’ vinden in het DirectAdmin overzicht. Door hierop te klikken krijg je een lijst van applicaties te zien die je kunt gaan installeren met behulp van Installatron. Je vindt hier WordPress onder de ‘Apps for Content Management’. Klik op WordPress om verder te gaan.
2. WordPress opties invoeren
Je bent nu op een pagina belandt waarop je alle relevante informatie kunt vinden over de nieuwste WordPress versie. Een de rechterbovenzijde zie je de button ‘+Install this Application’. Wanneer je hierop klikt kun je de opties gaan invullen. Eerst kies je bij ‘Domein’ het juiste domein waarvoor je de versie wilt installeren. Vervolgens ga je naar de keuze voor een ‘Directory’. Het kan zijn dat deze nog niet aanwezig is. In dit geval zal Installatron deze zelf aanmaken. Wanneer je in de zogenaamde ‘root’ wilt installeren, dan kan je de directory leeglaten.
Daar gaan we in dit voorbeeld niet vanuit. Dit betekent dat je in de directory kiest voor ‘Installatron Tutorial’. Je hebt ook de optie om een WordPress versie te kiezen. Hierbij is het altijd verstandig om de aanbevolen (recommended) versie te kiezen. Tot slot kan je aangeven of je back-ups wilt laten maken en of je het updaten van WordPress automatisch wilt laten verlopen. Het is verstandig om dit te doen.
3. Het installeren van WordPress
Je kunt nu aan het daadwerkelijke installeren van WordPress gaan beginnen, ofwel, dit doet Installatron voor je. Je moet zelf alleen nog even één en ander invullen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede gebruikersnaam kiest. Daarnaast is het aan te raden om ‘Yes’ aan te vinken bij ‘Limit Login Attempts’. Dit voorkomt namelijk dat iemand eindeloos kan proberen je wachtwoord te kraken om in jouw omgeving te komen.
Vervolgens vul je de standaard zaken in die in het scherm van je worden gevraagd. Zorg voor een sterk wachtwoord, of laat Installatron automatisch een sterk wachtwoord voor je aanmaken. Het is belangrijk om het ingevulde mailadres goed te controleren. Hier worden namelijk na de installatie alle gegevens voor het inloggen naartoe gestuurd.
4. De bevestiging van installatie
Installatron stuurt je een mail wanneer de installatie van WordPress is voltooid. In deze mail lees je alle belangrijke informatie over deze installatie, zoals de locatie van je WordPress website, de locatie voor inloggen en de benodigde inloggegevens. Na deze bevestigingsmail ben je klaar om ermee aan de slag te gaan.
Je kunt inloggen door te gaan naar: www.jouwdomein.nl/wp-login.php