Een Facebook like-knop op uw website plaatsen

Facebook is niet alleen in Nederland en België, maar over de hele wereld het grootste sociale netwerk. Een deel van deze populariteit heeft het te danken aan het gemak dat u als ondernemer heeft in het gebruik van Facebook voor promotiedoeleinden. Het is uiteraard mogelijk om tegen betaling te adverteren op Facebook, maar een gratis manier voor u als ondernemer om uw (web-)content of bedrijf onder de aandacht te brengen, is het toevoegen van een like-knop op uw website of persoonlijke pagina.

Hiermee stelt u mensen in staat om met één muisklik al hun Facebookvrienden te verwijzen naar uw webpagina. Bovendien is het door het Open Graph-protocol mogelijk om uw eigen pagina als een Facebook-pagina te gebruiken. Wanneer gebruikers uw pagina dan ‘liken’, worden ze automatisch op de hoogte gehouden van alle updates.

De like-knop aan uw website toevoegen

Het plaatsen van de Facebook like-knop kan snel en eenvoudig. Om u als ondernemer tegemoet te komen heeft Facebook de zogenaamde ‘Social Plugins’ ontwikkeld. Hiermee kunt u uw website in een aantal simpele stappen voorzien van één of meerdere like-knoppen.

Stap 1: De Facebook-widget

Om een like-knop op uw website te plaatsen, dient u deze eerst te genereren. Hiervoor gaat u naar http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like/.

Facebook Get Like button code

Stap 2: Creëer de code

Op deze developers pagina kunt u eenvoudig de code creëren voor uw like-knop. Afhankelijk van uw website kunt u kiezen om deze code in XFBML of in Iframe te ontvangen. De eerste biedt meer flexibiliteit: zo worden gebruikers bijvoorbeeld in staat gesteld om niet alleen te liken, maar ook commentaar te geven bij de like. Hiervoor is wel de Java SDK benodigd.

Voor eenvoudiger toepassingen volstaat Iframe. Facebook stelt u verder in staat om de grootte, layout en kleurschema van de knop aan te passen aan uw eigen voorkeuren, zodat u als ondernemer moeiteloos de like-knop kunt integreren in uw website.

Stap 3: Plaats de like-knop op uw website

Indien van toepassing, voeg de Javascript SDK-code aan het begin van uw pagina toe. Kopieer vervolgens de door Facebook verstrekte code op uw website. Zo voorziet u uw website snel en vrijwel moeiteloos van een like-knop.
Facebook like icon

Facebook WordPress plugin

Als u gebruik maakt van WordPress, dan zijn er ook veel Facebook plugin’s die u kunt koppelen aan uw website. De plugin die ik zelf graag gebruik is ShareThis.